Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Gipsskivor hör ej hemma i våtrum

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

Använd inte gipsskivor  i våtutrymmen eller ytterväggar. Skivorna är, speciellt om de är pappbeklädda, extremt känsliga för fukt. Det är slutsatsen i en rapport uförd av Carl Johan Lund, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Aime Must, Aimex.  

De två författarna anser att hanteringen av gipsskivor på byggarbetsplatser, sett ur fuktsynvinkel, är "hänsynslös". Inget annat byggmaterial är så känsligt för fukt och blir så lätt angripet av svart så kallat pappersmögel" som gipsskivan. Många lever i den tron att en våt gipsskiva torkar snabbt men gips blir fort vått och torkar långsamt. Dubbla skivor torkar ännu långsammare.

Är gipsskivan pappbelagd angriper mögelsvampen de pappbeklädda gipsytorna och får extra näring av stärkelsen i klistret pappret är limmat med.

Gipspaket, inlindade i plast vid leverans till byggarbetsplatsen, låter som ett väl fungerande väderskydd. I stället är det tvärtom. Kondens kan bildas och ge grogrund för mögelsvampar.

I rapporten beskrivs hur utfackningsväggar med gipsskivor kan vara oskyddade i flera månader innan utvändig isolering och puts läggs på. Under tiden hinner mögelsvamparna angripa gipsen med risk för att möglet byggs in i konstruktionen.

I studien gjordes laboratorieförsök med nya pappbeklädda gipsskivor från fabrik och gipsskivor hämtade från två byggarbetsplatser, där skivorna hanterats olika. Resultaten visar att pappbeklädda gipsskivor som utsätts för hög relativ fuktighet i en fuktkammare har mögelpåväxt redan efter en månad. På byggarbetsplastser möglar gipsskivor i vissa fall redan i de inplastade paketen och gipsskivor i våtrum kan efter en tid vara allvarligt angripna av mögel utan att det syns.

Rapporten heter Mikroorganismer. Luftburna mögelsvampar och mykotoxiner i svenska problemhus - anpassning till byggprocessen. Projektet har finansierats av Formas och SBUF.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.