Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

”Höga hus i trä kan bli omöjliga att försäkra”

Publicerad: 1 juli 2015, 10:46

Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, säger att hans bransch känner osäkerhet inför höghusbyggande i trä.

Foto: Mattias de Frumerie

Försäkringsbolagen ser med oro på att det blir vanligare att bygga flerfamiljshus och högre hus i trä. Nu varnar Staffan Moberg, jurist på branschorganisationen Svensk Försäkring, för att det kan omöjligt att försäkra sådana byggnader i framtiden.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2015trähusFörsäkringar

Ett popcornpoppande som gick överstyr slutande med att ett studentboende i trä, byggt av Lindbäcks, brann hösten 2013. Skadorna från branden parat med de vattenskador släckningsarbetet orsakade ledde till att huset fick rivas. Anledningen var bland annat att brandsektioneringen var för dålig på vinden i huset så att elden lättare kunde sprida sig, vilket i sin tur ledde till att släckningen innebar att huset formligen badades i vatten.

– Om det inträffar en liknande brand i framtiden kan det bli så att försäkringsbolagen vägrar försäkra höga byggnader med trästomme, säger Staffan Moberg.

Redan i dag är försäkringspremien högre för ett höghus i trä, jämfört med ett motsvarande hus byggt med betongstomme, enligt Staffan Moberg.

Han tog upp frågan vid ett seminarium i Almedalen om hur samhället ska bygga för att möta klimatförändringarna, med ökade regn och högre temperaturer. Han varnade för att jakten på byggmetoder som är klimatsmarta kan leda till att byggbranschen smäller upp hus som på olika sätt inte håller måttet och blir omöjliga, eller väldigt dyra att försäkra.

Han drar paralleller till metoden att bygga med enstegstätade fasader som var vanlig på 1990-talet och som senare visade sig orsaka mögelskador, med massor av försäkringsärenden som följd.

– I högre hus måste du installera sprinklersystem. Om ett sådant börjar läcka i ett trähus kan du få skador som möjligen leder till att du måste riva hela huset, ett hus som är värt åtskilliga miljoner och som skulle gå att rädda om det var byggt med till exempel en betongstomme. Är det över huvud taget möjligt att torka ur en fuktskadad trästomme? säger Staffan Moberg.

Han erkänner att försäkringsbranschen saknar en del kunskaper om trähusbyggande på höjden. Därför har Svensk Försäkring etablerat kontakt med Sveriges Träbyggnads Kansli.

Relaterade artiklar

"Vi behöver mer fakta och färre myter"

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.