Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Hopp om lagar för sundare konkurrens

Publicerad: 4 juli 2016, 15:24

För ett halvår sedan infördes en ny lag om personalliggare i byggbranschen. Vid ett seminarium arrangerat av byggbranschen i samverkan reste branschen sina önskemål om ytterligare två lagar för att skapa en bransch utan svartjobb: arbetsgivardeklaration på individnivå och en lag om anmälningsplikt.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Attityden till svart jobb i byggbranschen har förbättrats, men fortfarande är det många både verksamma i branschen och byggelever och lärare som tror att det är vanligt förekommande med svarta jobb, visar en attitydundersökning som Sifo har låtit göra.

– Jag tror att förändringen handlar mer om omgivningens attityd än personlig moralisk förändring.

Rotavdraget spelar roll för attitydförändringen. Och också hur stor skillnad blir mellan rot och vitt, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsundersökningar på Sifo.

Han tror man i större utsträckning tänker på samhällets bästa i dag.

Vid årsskiftet minskades möjligheten att göra rotavdrag från 50 till 30 procent, något som branschen är kritisk till.

Eva Håkansson, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, tror att normerna har stor betydelse.

– Det är glädjande att attityden inom branschen har förbättrats. Synen på ekobrott har man generellt lite bättre fördragsamhet mot, säger hon.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), har arbetat för att skapa bättre upphandlingsregler för det offentliga. Offentlig sektor handlar upp varor och tjänster för mellan 7-9 miljarder kronor varje år.

– Ett och ett halvt år efter maktskiftet börjar det hända saker, säger han.

Nu finns en särskild myndighet med ansvar för offentliga upphandlingar.

– Det är jättebra att politikerna tvingats ta ansvar för de upphandlingar som görs. Mitt fokus är att offentliga sektorn inte bidrar till osunda konkurrensen, säger Ardalan Shekarabi.

Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier betonade att byggbranschen vill vara med och bidra med sitt kunnande.

- Vi kan ta en ökad byråkrati om det leder till sund konkurrens, sa han.

Nu hoppas branschen att det blir verklighet av de lagar som man har lobbat för, arbetsgivardeklaration på individnivå och en lag om anmälningsplikt, för att myndigheterna ska kunna ta tag i den osunda konkurrensen på allvar.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.