Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Hoppas på mer flexibla VA-regler

Publicerad: 24 Maj 2017, 06:59

Björn-Owe Björk, kommunalråd i Knivsta kommun, hoppas att den nya utredningen ger mer flexibilitet.

Foto: Elin Bennewitz

Tidningen Byggindustrin har tidigare skrivit om hur lagstiftningen kring vatten och avlopp har satt käppar i hjulen för kommuners bostadsbyggande och lett till att kommunalt VA måste dras ut till områden där det inte behövs. En ny utredning kan komma att förbättra situationen.


Som lagstiftningen ser ut idag tvingas kommunerna att dra ut kommunalt VA till avlägsna områden där en VA-samverkan hade varit en billigare lösning för såväl boende som kommun.

– Konsekvensen blir att vi ofta säger nej till detaljplaner långt från centralorten på grund av att det kostar alldeles för mycket att dra ut kommunalt VA, säger Björn-Owe Björk, kristdemokratiskt kommunalråd i Knivsta kommun, som har varit drivande i frågan och tillsammans med dryga 20 kommunalråd inkom med en skrivelse till bostadsminister Peter Eriksson om problematiken.

En annan konsekvens blir, enligt Björn-Owe Björk, att vissa kommuner underlåter att utföra tillsyn på vissa enskilda avlopp i områden med samlad bebyggelse utanför tätorter då det finns en risk att man blir tvungen att för dyra pengar dra ut kommunalt vatten och avlopp.

Nyligen fick kommunalråden gehör från regeringen. Nu har en utredning tillsatts som ska se över hur lagen om allmänna vattentjänster kan ändras så att det inte alltid är kommunen som ska ansvara för vatten och avlopp i ett verksamhetsområde. Utredaren, som har den 28 februari 2018 som deadline, ska också undersöka om lagen om allmänna vattentjänster kan stimulera nybyggnation genom att ge incitament för fastighetsägare på landsbygden att ordna VA genom samverkan mellan fastighetsägarna. Björn-Owe Björk gläds åt beskedet.

– Min förhoppning är att utredningen kommer med förslag om lagstiftning som är mer flexibel, säger Björn-Owe Björk.

Relaterade artiklar

VA-frågor stoppar detaljplaner

Usla avlopp ska bytas ut

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.