Byggregler
Klart med tidsbegränsade bygglov
Publicerad: 6 april 2017, 11:21
Regeringens proposition om att införa en särskild reglering om tidsbegränsade bygglov har fått riksdagens godkännande. Allianspartierna stödjer propositionen, men Sverige demokraterna är emot. De nya reglerna börjar gälla redan den 1 maj 2017 och upphör att gälla den 1 maj 2023.
Syftet den tillfälliga lagändringen är att göra det möjligt att använda tillfälliga bostäder som ett komplement till permanent byggande i de fall där bostadsbehovet inte kan lösas genom ordinarie plan- och bygglovsprocesser.
Regeringen tror att lagändringen också kommer att skapa möjligheter till en effektivare markanvändning. I praktiken innebär förändringen att det blir lättare att uppföra bostäder med tidsbegränsade bygglov. Ett tidsbegränsat bygglov får ges på max 15 år.
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, ser att det finns ett visst mått av panik i lagändringen.
– Det här är en aktutlösning från regeringens sida, men kommunerna måste ta hand om dem som behöver en bostad, säger han.
Det finns risker med att bygga tillfälliga bostäder.
– Dels kostar de mer i förhållande till den tid som de får stå där de uppförs. Man vet inte om de kommer att ha något värde alls efter de 15 år som de har tillståndet. Ett annat problem är att om kommunerna inte samtidigt bygger permanenta bostäder så riskeras de tillfälliga bostäderna att permanentas och kan bli problemområden, säger Björn Wellhagen.
Tillfälliga bostäder behöver dock inte vara av dålig kvalitet.
– Nej, det är en stor investering. Man måste skriva av dem på väldigt kort tid om man inte kan sälja dem vidare. I grund och botten är det alltid bättre att bygga permanenta bostäder. Det är mer hållbart och mer samhällsekonomiskt lönsamt, säger Björn Wellhagen.
Lagändringen träder i kraft den 1 maj 2017 och upphör att gälla den 1 maj 2023.