söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Kommunerna med flest överklagade bygglov

Publicerad: 26 september 2014, 10:58

I kommuner med hög andel fritidshus överklagas det generellt mer än i andra kommuner. Foto: Fastighetsägarna GFR

Sotenäs är den kommun i Sverige där det överklagas mest, tätt följt av Hylte och Borgholm. Storfors, Ragunda och Munkfors ligger i botten. Det visar Fastighetsägarna GFR:s lista över överklaganden av bygglov och detaljplaner i olika kommuner.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaBoverkets byggreglerbyggreglerdetaljplanerPBFPBLplan- och bygglagenöverklagandenbygglovtillfälliga bygglov

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Med hjälp av data från Boverket för åren 2009 till 2013 har Fastighetsägarna GFR rankat landets kommuner utifrån antalet överklagade bygglov och detaljplaner per 10 000 invånare. Syftet med rapporten är att starta en diskussion om attityden till att överklaga.

– Vi kan se att det finns klara samband mellan kvadratmeterpris i kommunen och politiska sympatier. Generellt sett överklagas det mer i blåa kommuner där medelinkomsten är högre, liksom i kommuner med en hög andel fritidshus, säger David Björnberg, utredare på Fastighetsägarna GFR och ansvarig för rapporten.

Kommunerna där det sker flest överklaganden är små kustnära samhällen. Sju av tio kommuner på topp-tio-listan ligger vid havet, samtliga med färre än 20 000 invånare.

Bland kommuner med fler än 60 000 invånare ligger Kungsbacka i topp när det gäller överklaganden, tätt följt av Nacka och Halmstad. Skellefteå och Gävle hamnar i botten. På en punkt överraskar rapporten. Landets tre största städer ligger klart under rikssnittet vad gäller överklaganden. Stockholm placerar sig på plats 18, Göteborg på plats 22 och Malmö först på plats 34.

– Vi har länge antagit att överklaganden är ett storstadsproblem. Men undersökningen visar att det förekommer i stor utsträckning på mindre orter också. Problemet är att det som överklagas i exempelvis Tanum belastar samma länsstyrelse som överklagaden i Göteborg och handläggningstiden blir längre, säger David Björnberg.

Undersökningen visar att det finns ett starkt samband mellan kommuner där både detaljplaner och bygglov överklagas. Enligt David Björnberg stärker det tesen att det finns en överklagandekultur i vissa kommuner som vi värsta fall kan försena ett byggprojekt i upp till tio år.

– Den här kulturen försvårar byggandet av nya bostäder. Vi ser tre huvudsakliga problem. Det första är att allt för många tillåts att överklaga. Det andra är att det finns för många instanser att överklaga till. Det tredje är att det finns för många steg i plan- och byggprocessen som kan överklagas. Det innebär att ett och samma bostadsprojekt kan överklagas flera gånger, säger David Björnberg.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev