måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Konkurrensverket sågar Boverkets förslag

Publicerad: 31 augusti 2016, 11:46

En loggbok där byggmaterial och byggprodukter finns dokumenterade kan underlätta när en byggnad ska rivas.

Foto: Mattias de Frumerie

Boverket vill att det blir lag på att byggherrar ska föra en så kallad loggbok i samband med nyproduktion. De företag som Byggindustrin pratade med i samband med att lagförslaget presenterades i vintras var överlag positiva. Men nu sågar konkurrensverket förslaget.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggreglerbyggmaterial

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Konkurrensverket har i ett antal rapporter framfört att konkurrensen på byggmarknaden behöver förbättras. Nu varnar de för att en obligatorisk loggbok, ett sätt att dokumentera de material och de produkter som ingår i en byggnad, skulle få motsatt effekt genom att försämra villkoren för små aktörer samt avskräcka utländska aktörer.

Efter att ha fått i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheten att lagstifta om dokumentation av de byggprodukter och byggmaterial som används vid nybyggnation presenterade Boverket i vintras ett lagförslag.

Läs mer: Boverket vill att loggbok blir lag.

Enligt Boverkets förslag ska byggherren ansvara för att föra loggbok, men kravet gäller bara vissa typer av byggprojekt. I första hand är det nybyggnation av större flerbostadshus, kontor och anläggningar samt nybyggnad av skolor, förskolor och vårdbyggnader som berörs. Småhusprojekt är undantagna.

Enligt Fredrik Olsson, projektledare på Boverket, fokuserar lagförslaget på större projekt eftersom de fått signaler om att mindre byggherrar av resursskäl skulle få svårt att föra loggbok. Många större byggherrar har redan omfattande rutiner för att dokumentera de byggprodukter och byggmaterial som de använder.

Läs mer: Så tycker företagen om loggbok.

När Byggindustrin i vintras pratade med tre större byggherrar var de överlag positiva till förslaget om loggbok. Men Konkurrensverket menar att ett obligatoriskt krav på att föra loggbok skulle minska konkurrensen inom byggmarknaden. Ett skäl som Konkurrensverket anger är att mindre byggherrar har svårt att avsätta resurser för att dokumentera byggprodukter och byggmaterial på det sätt som de större byggherrarna gör. Dessutom tror Konkurrensverket att utländska entreprenörer kan bli avskräckta av kravet på loggbok eftersom det blir ytterligare ett krav som är unikt för Sverige och därför upplevs som ett hinder.

Sveriges Byggindustrier är positiva till införande av loggbok för byggnader, men vill ha en högre ambitionsnivå.

– Det är viktigt att framtidssäkra information om inbyggda material så att vi sedan kan renovera, bygga om och riva klokt för miljöns skull. Det räcker dock inte att veta namn på de byggprodukter som finns i en byggnad. Loggboken måste även innehålla uppgifter om varje ämne i respektive produkt. Vi ser att kunskaperna om ämnen och deras egenskaper ökar hela tiden, säger Marianne Hedberg, miljöexpert Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev