Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Kritik mot våtrumsgips tilltar

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Kritiken mot gips i badrum växer nu. Inte ens våtrumsgipsen som tagits fram för att klara kraven håller måttet. En av skivorna som testats var till och med sämre än traditionella gipsskivor.


Det är Dagens Nyheter som återigen tagit upp byggfrågorna och problemen med fukt i badrum som leder till mögelangrepp.
De hänvisar till en rapport Länsförsäkringar gjort tillsammans med Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.
-Först trodde vi att det handlade om de vanliga gipsskivorna som användes tidigare, men vår undersökning visar att den så kallade våtrumsgipsen som togs fram är ännu sämre, säger Bengt Johansson, byggskadespecialist hos länsförsäkringar.
Bara ett fåtal av de testade skivorna höll måttet, en av dem var en mineritskiva. Det är just den kartongklädda gipsen som är problemet. En skiva med glasfiberväv som ytskikt klarade däremot alla tester.
-Så länge det är oorganiskt material är det bra, säger Anders Jansson, skadeutredare och  forskare på SP, som plötsligt mött ett stort medieintresse för frågorna SP jobbar - och länge har jobbat - med.
-Ja, det har blivit ett väldigt stort intresse från flera håll det senaste, säger Anders Jansson.
Frågan är dock inte ny - Byggindustrin tog till exempel upp problemen med gips i våtrum redan 2002. Och senast förra veckan skrev vi om de nya reglerna från Byggkeramikrådet, som förbjuder kartongklädd gips i våtrum. De träder i kraft 1 juli, fast med en övergångstid på ett år. GVK, en stiftelse där byggherrar, entreprenörer och förvaltare finns representerade, anser däremot att man kan använda kartongklädd gips i badrum om man har ett bra tätskikt. Och de förespråkar plastmatta som tätskikt.

Fredrik Karlsson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.