Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Lagrådsremiss om tillfälliga bygglov

Publicerad: 9 februari 2017, 12:23

Företaget Prime Living är en av dem som drabbats av de otydliga reglerna för tillfälliga bygglov. Här pågår grundläggning för ett av deras hus.

Foto: Prime Living

Regeringens arbete för att förenkla tillståndsprocessen för tillfälliga bygglov går vidare. De hoppas att en ny lag ska träda i kraft redan den 1 maj. Syftet är att underlätta byggandet av bostäder med tillfälliga bygglov.


I höstas rapporterade Byggindustrin om hur ett oklart rättsläge för tillfälliga bygglov satt käppar i hjulen för bostadsbyggande i både Stockholm och Göteborg.

Läs mer: Dom lägger död hand över modulhus.

I november kom beskedet att regeringskansliet tagit fram ett förslag till lagändring för att förenkla processen kring tillfälliga bygglov och undanröja de hinder som ställt till det i bland annat Stockholm och Göteborg. Nu har regeringen beslutat om en lagrådsremiss som gäller en förändring av plan- och bygglagen, PBL.

Om lagförslaget röstas igenom i riksdagen blir kriteriet för att få ett tillfälligt bygglov att platsen kan återställas. I dag kräver lagen bland annat också att behovet – av till exempel bostäder – ska vara tillfälligt. Enligt förslaget ska man kunna få ett tillfälligt bygglov för sammanlagt 15 år.

Regeringens förhoppning är att lagändringen ska träda i kraft den 1 maj 2017 och upphöra att gälla den 1 maj 2023. Det är en tidigareläggning jämfört med beskedet som regeringen gav i november då de förslog att de nya reglerna skulle börja gälla den 1 juli 2017.

Förslaget är en del av regeringens arbete att genomföra den migrationspolitiska överenskommelsen som regeringen har kommit överens om tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Relaterade artiklar

Regeringen vill förenkla tillfälliga bygglov

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.