Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Londonresa stred inte mot etiska regler

Publicerad: 13 april 2011, 09:07

Sveriges Byggindustrier bör dock tänka sig för i framtiden, menar Etiska Rådet.


När Sveriges Byggindustrier, BI, i Örebro arrangerade en konferensresa till London i höstas valde Skanska att tacka nej av etiska skäl. Med på resan fanns ett tjugotal deltagare. Hälften var anställda på kommunala bolag, övriga var byggföretagare i länet. En tid senare fick Samhällsbyggnadssektorns etiska råd (Etiska Rådet) en skrivelse från Skanska Sverige, genom bolagets vice vd Håkan Stenström. Skanska ville att Etiska Rådet skulle pröva om konferensresan följer samhällsbyggnadssektorns etiska regler.

– Vi menar att det viktigaste med en aktivitet är att syftet är strikt affärsmässigt och inte till för att någon ska kunna skaffa sig fördelar otillbörligt. Den ska även präglas av måttfullhet och transparens, säger Etiska Rådets ordförande Åsa Söderström Jerring.

Etiska Rådet skriver i sitt beslut att de gjort bedömningen att BI:s Londonresa inte strider mot branschens etiska regler. Konferensens syfte var "affärsmässigt och relevant principiellt för deltagarna samt präglat av återhållsamhet", skriver de. Däremot ställer sig Etiska Rådet frågan om inte syftet med konferensen kunde ha uppnåtts mer effektivt genom regionala seminarier i stället för en utlandsresa.

– Det är särskilt viktigt för en branschorganisation att iaktta försiktighet och se till att aktiviteten är transparent och riktad till en bred krets. Kunder, medborgare och andra kan reagera starkare på en utlandsresa än en konferens på hemmaplan, vilket man bör ta med i bedömningen, säger Åsa Söderström Jerring.

Thomas Jansson är ordförande för Örebro byggförening, det vill säga BI i Örebro. Han känner sig glad över beskedet om att konferensresan inte stred mot de etiska reglerna. Om det blir någon uppföljning till resan, och i vilken form, till hösten har inte styrelsen diskuterat ännu.Thomas Jansson, ordförande, BI i Örebro.

– Vi får ta till oss Etiska Rådets synpunkter. Men det jag tycker är konstigt är att rådet inte kontaktade oss en enda gång innan de fattade sitt beslut. Vi hade kunnat berätta närmare om upplägget för konferensen, säger Thomas Jansson.

Etiska Rådet har diskuterat frågan om Londonkonferensen i tre omgångar. Som underlag hade de en A4-sida med konferensens innehåll.

– Om man gör den här typen av aktiviteter är det viktigt att även dokumenten för inbjudan är tydliga och beskriver innehåll, omfattning och finansiering. Vi har utgått från det skriftliga programmet och gjort en principiell bedömning, säger Åsa Söderström Jerring.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.