Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Mångdubbelt intresse för PBL-dagarna tack vare nytt format

Publicerad: 30 oktober 2020, 04:00

Bild 1/2  Boverkets PBL-dagar är ett årligen återkommande evenemang som syftar till att sprida kunskap om plan- och bygglagen.

Den 25-26 november går Boverkets årliga arrangemang PBL-dagarna av stapeln. Arrangemanget brukar locka 300 deltagare. I år är över 770 redan anmälda. Viveca Zetterberg, utbildningsansvarig på Boverket, berättar varför intresset är så stort i år.

Ämnen i artikeln:

Boverketbyggreglerplan- och bygglagencorona

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


PBL-dagarna brukar locka 300 deltagare. I år har ni redan närmare 800 anmälningar. Vad har hänt?

– Det handlar framför allt om att många fler har möjlighet att delta eftersom arrangemanget är helt digitalt i år. Men också om att vi har möjlighet att ta emot fler i ett digitalt format än i ett fysiskt möte.

Läs även: Utredning ger kommunen fortsatt ansvar för detaljplaneprocessen

Hur många kan ni ta emot i år?

– Först satte vi ett tak på 300 men de platserna tog slut på en dag. Då utökade vi våra licenser och nu har vi en absolut gräns på 1000. Men vi vill ha lite marginal, vi måste kunna garantera att alla föreläsare och liknade får plats. Just nu har vi satt taket på 800, men det är möjligt att vi utökar till 900.

Kommer ni att fortsätta med digitala PBL-dagar även efter pandemin?

– Vi kommer definitivt att fortsätta med digitala arrangemang även efter pandemin. Det här är den första stora konferensen som vi arrangerar digitalt, tidigare har vi gjort webbseminarier men det är skillnad på ett seminarium som varar i en timme och en tvådagarskonferens. Vi har lagt mycket fokus på att utveckla programmet så att det fungerar i en digital miljö.

Finns det någon nackdel med det digitala formatet?

– Det tekniken inte riktigt tillåter i dag är bra alternativ till samtal och dialog. Mycket händer på fikarasterna och kvällsaktiviteterna på traditionella konferenser och det finns ännu inga bra digitala alternativ till det, men jag är övertygad om tekniken kommer att utvecklas i den riktningen.

Läs även: ”Boverket har klivit ur sin traditionella byråkratroll”

Ser ni någon skillnad i sammansättningen av deltagare i år jämfört med tidigare år?

– I först hand är det fler från den traditionella målgruppen, alltså tjänstemän inom kommuner och regioner. Vi brukar också alltid ha deltagare från det privata näringslivet, arkitekter, tekniska konsulter, byggare och fastighetsägare till exempel. Möjligen är de fler i år eftersom de inte måste avsätta två hela dagar, utan kan välja ut det som är mest intressant för dem i programmet. 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev