Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Massanmälningar ska ge bättre tillgänglighet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV TOMAS ÄNGSHAMMAR

39 år efter att tillgänglighet för personer med "försämrad rörelse- och orienteringsförmåga" blev ett krav i PBL är Sverige fortfarande ett land där den som exempelvis sitter i rullstol ofta blir utestängd. En stor del av ansvaret bär byggsektorn menar Hans Filipsson, koordinator och en av initiativtagarna bakom Marschen för tillgänglighet.

Det finns gott om visioner om att Sverige ska bli ett föredöme i tillgänglighet. 2000 kom exempelvis en statlig handlingsplan som slår fast att alla enkelt avhjälpta hinder ska vara åtgärdade senast 2010. Samma år ska Stockholm ha blivit världens mest tillgängliga huvudstad. Hans Filipsson skrattar dock luttrat åt visionerna.

- Handlingsplanen är en fin lunta med vackra ord men i vardagen är det ingenting värt.

Lagar och regler har funnits i flera decennier utan att problemen försvunnit och bygg- och fastighetsbranscherna får underkänt.

- Alla olika aktörer i branschen - byggare, arkitekter och byggherrar - delar ansvaret. Det är medvetenheten som brister och medvetenhet måste man ha om man sysslar med byggande. Men det är klart att arkitekten har ett större ansvar än en snickare som bara följer ritningarna.

Marschen för tillgänglighet är ett nätverk som, med stöd från alla de stora handikapporganisationerna, arbetar för att få bristande tillgänglighet klassad som diskriminering. En sådan lagstiftning har funnits i USA sedan 1990 och flera andra länder, däribland Australien, Storbritannien, Sydafrika och Bulgarien, har följt efter. Genom en sådan lagstiftning blir det möjligt att stämma exempelvis fastighetsägare som inte åtgärdar brister i tillgängligheten och det har gjort stor skillnad, säger Hans Filipsson.

- Jag studerade ett år i USA och det var en riktig aha-upplevelse att se att det faktiskt går att skapa ett samhälle som är tillgängligt. Under ett år levde jag i ett samhälle där jag kunde välja restaurang efter vilken mat de serverade, inte efter om den var tillgänglig. Det var då jag förstod att den här lagstiftningen är lösningen.

Han anser att dagens lagstiftning är alldeles för tandlös.

- Om man gör det till ett brott enligt brottsbalken att stänga ute personer med funktionshinder kommer det att gå betydligt snabbare att få resultat än när man måste gå via den kommunala byggnadsnämnden.

Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson gör däremot tummen ned för lagändringen.

- Jag tycker det är fel angreppssätt. Otillgänglighet finns ju överallt, icke minst i naturen och det kan man inte lagstifta bort. Däremot är det viktigt att vidta åtgärder så att bostäder och allmänna utrymmen blir så tillgängliga som möjligt. Men allt sådant är rena kostnadsfrågor.

Han nämner hissar som ett exempel där viljan från hyresgästerna att solidariskt dela på betalningsbördan inte alltid är så stor.

Att det skulle vara för dyrt att åtgärda otillgänglighet är inget hållbart argument, tycker Hans Filipsson. Snarare är det en god affär för samhället eftersom fler människor kan klara sig själva. Personliga assistenter och färdtjänst, för att ta två exempel, är mycket dyra metoder att kompensera för brister i tillgänglighet. För varje person som i stället kan klara sig på egen hand sparar samhället pengar.

- Handikapp är ett relativt begrepp. Ett handikapp uppstår när en person med ett funktionshinder kommer i en situation där omgivningen inte är anpassad.
Det är dessutom en demokratisk fråga.

- Man får lätt uppfattningen att folk tror att människor med funktionshinder sitter på institution och dreglar och är glada om de får spela Bingolotto på helgen. Men den tiden är förbi. Jag själv driver ett företag och betalar skatt precis som alla andra.

Han påpekar att personer med funktionshinder är en stor grupp i samhället och därmed också en viktig kundgrupp som näringsidkare inte borde stöta bort. Omkring 1,3 miljoner svenskar har någon form av funktionsnedsättning och i takt med att befolkningen blir äldre blir den gruppen ännu större. Även småbarnsföräldrar med barnvagn uppskattar god framkomlighet.

- Det som är bra för oss är oftast bra för alla.

I samband med att Marschen för tillgänglighet genomförde sin tredje årliga manifestation i augusti gjorde ett 50-tal av medlemmarna kontroller i sina hemorter för att anmäla de fall av otillgänglighet de stötte på till Handikappombudsmannen, HO. Till dags dato har 1 287 anmälningar kommit in och bland dessa märks det nybyggda Clarion Hotell och Sveriges riksdag.

- Riksdagens huvudentré ligger ovanför en trappa. Det står i handlingsplanen att man inte ska vara hänvisad till sidoentréer. Hur kan man vänta sig att svenska folket ska ta till sig det budskapet om inte ens riksdagen följer planen?

Alla anmälningarna finns på www.independentliving.org/ho/

FAKTA/Hans Filipsson
Ålder: 28 år
Yrke: Driver eget konsultföretag
Familj: Flickvän och katt
Bor: Lägenhet i Luthagen, Uppsala
Intressen: Politik, film, idrott
Aktuell: Initiativtagare till Marschen för tillgänglighet

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.