Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nio av 40 färgsystem får underkänt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Av Margareta Redlund

Av 40 färgsystem är nio så undermåliga att försäkringsbolaget Folksam avråder från köp. Kraftig mögeltillväxt och avflagning redan efter ett år är orsaken.

För ett år sedan inledde Folksam en flerårig undersökning för att se hur klimatet påverkar utomhusfärger. På de fyra testplatserna Bohus-Malmön på västkusten, Borås, Stockholm och Vindeln utanför Umeå testas de 40 av de mest sålda färgsystemen, vilket täcker 90 procent av marknaden. De stora fabrikanterna finns med liksom färger från lågprisbutiker.

Färgerna har applicerats exakt enligt fabrikanternas rekommendationer på obehandlade granpaneler och efter ett år redovisas nu de första delresultaten avseende krackelering, mögeltillväxt, algpåverkan och avflagning. För vissa fabrikanter är det ingen rolig läsning. En slamfärg är så undermålig att den helt enkelt regnat bort. Testets övriga två slamfärger har allvarliga mögelpåväxter.

Åtta färgsystem, varav fem lösningsmedelsbaserade, är efter ett år hårt mögelangripna. Märkligt nog är de geografiska skillnaderna avseende mögeltillväxten stora. Störst är den i Stockholm. Därefter kommer Norrland och Borås medan Bohus-Malmön knappt har någon mögelpåväxt alls. Vad detta beror på finns ingen förklaring till.

-Det finns all anledning för de som bor i stockholmstrakten och ska måla sitt hus att noga välja färg för att undvika mögelpåväxt, säger projektledare Stefan Hjort, IVF Industriforskning och Utveckling som har Folksams uppdrag att utföra studien.

Ett positivt resultat är att miljöanpassade, vattenburna akrylatfärger och linoljefärger klarar sig betydligt bättre än de lösningsmedelsbaserade oljealkydfärgerna. Det gäller såväl mögeltillväxt som problem med krackelering och avflagning.
-Resultaten är banbrytande och visar att det finns bra och dåliga färger och spridningen i resultaten är liten, säger projektledare Stefan Hjort, och ger rådet att vid all målning vara noggrann och först applicera en impregnerande grundfärg, sedan måla med grundfärg och därefter lägga på ett eller två lager toppfärg. Då får man ett bra fuktskydd.

Studien ska pågå i ytterligare två år. Då hoppas forskarna få svar på om de geografiska skillnaderna har utjämnats och om fler färger ska hamna i kategorin "kan ej rekommenderas".

-Kvarstår de geografiska skillnaderna kanske man ska överväga att göra en regional märkning av färgerna, säger Folksams miljöchef Jan Snaar.

Dessa färger avråder Folksam från att köpa
Bruksbalken Slamfärg Grå, som regnade bort
Kraftigt mögelangripna färg, utan inbördes rangordning:
Beckers tradition Falu Rödfärg
Beckers Oljefärg, Caparol Alkydoljefärg
Caparol Alkydoljefärg
Orrön Unik Husfärg
Nordsjö Kultur
Schulz Oljefärg
Bruksbalken Slamfärg Röd
Alpina Oljefärg

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.