Byggregler
Nordiska bostadsministrar enades om gemensamma byggregler
Publicerad: 29 maj 2018, 11:56
Alla nordiska länder utom Danmark enades under tisdagen om att harmonisera byggregler med syfte att minska byggkostnaderna.
Alla nordiska länder utom Danmark enades under tisdagen om att harmonisera byggregler med syfte att minska byggkostnaderna. "Tillgängligheten är ett område som vi ska titta på först", säger bostadsminister Peter Eriksson.
Sverige har just nu ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och därför träffades bostadsministrarna från de olika länderna i Stockholm under dagen. Finland, Island, Norge, Sverige och Åland fattade under mötet beslut om att stärka harmoniseringssamarbetet mellan de nordiska ländernas myndigheter, sätta igång forskning och stärka de nordiska nätverk inom byggbranschen som stöder en harmonisering. Ett område som kommer att beröras först säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i ett samtal med Byggindustrin är tillgängligheten.
– Vi har planer på ett mobilt labb som ska åka runt i de olika länderna med syfte att få fram forskning som kan leda till ett gemensamt regelverk. Inom tillgänglighet är det ibland nästan omöjligt att förstå varför reglerna är så olika i olika länder. Ett exempel är hur man ska få in en rullstol i ett badrum som lett till skilda regler mellan länderna, säger han.
En ökad harmonisering kan enligt regeringen leda till en mer integrerad marknad för arbete och produkter och kostnadsfördelar för både fastighetsägare, byggentreprenörer och den offentliga sektorn. Harmoniseringen var en av de första frågorna som han tog tag i sedan han blev minister för två år sedan, berättar Peter Eriksson.
– Jag skickade runt min statssekreterare till de nordiska länderna. Norden ska vara världens mest integrerade byggmarknad. Vi vill göra det lättare för företagen i Norden att bygga tvärs över gränserna för att skapa bättre och billigare byggen i alla delar av Norden, säger Peter Eriksson.
Regeringen hänvisar till en rapport från Nordisk Innovation där det beräknas att meromkostnaderna för nybyggen som kan härledas till skillnader i byggregler ligger på mellan 40 och 60 miljoner euro per år enbart i Sverige.
– Det finns beräkningar som visar att det för svensk del skulle gå att spara mellan 10 000 och 15 000 kronor per lägenhet, säger Peter Eriksson.
På EU-nivå pågår ett arbete om gemensamma regler för bärighet av konstruktioner. Peter Eriksson hoppas att de nordiska länderna ska ha en gemensam linje där.
– Vi behöver regler som passar vårt klimat, säger han.
Andra områden där han hoppas på ökat samarbete gäller digitaliseringen.
– Vi ska inte skapa nya hinder i den utvecklingen.
Danmark undertecknade inte deklarationen i Stockholm.
– De var oroliga för att det skulle påverka handeln med Tyskland och Holland bland annat, men det bedömer jag är en onödig farhåga, säger Peter Eriksson.
De nordiska ministrarna ser också en möjlighet att på sikt samarbeta för att få ner byggnaders koldioxidutsläpp under hela livscykeln, från materialval vid byggtidpunkten till drifts- och underhållsskedet.
Bostadsministrarna ber i deklarationen som tecknades idag att Nordiska ministerrådet ska utreda hur harmoniseringsprocessen skulle kunna gå till och det ser ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten som ett naturligt uppdrag.
– Deklarationen ligger i linje med de nordiska statsministrarnas vision om att Norden ska vara världens mest integrerade region. Den understöder också det arbete som redan görs inom ramen för gränshinderrådet, som bland annat arbetar för smidiga skattemässiga förhållanden och gränslösa yrkeskvalifikationer, säger Høybråten, som i juni ska lägga fram en plan för ökad mobilitet mellan länderna i Norden för de nordiska samarbetsministrarna.