Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nordiska byggregler hinder för ökat byggande

Publicerad: 9 september 2016, 10:22

Olika byggregler i de Nordiska länderna gör det omöjligt att bygga samma typ av hus i de olika länderna. Det fördyrar byggandet och hämmar konkurrensen, enligt en färsk rapport från NBO, Housing Nordic.


I hela Norden finns ett stort behov av bostäder som folk har råd att efterfråga. I alla de fem nordiska länderna på pågår ett intensivt arbete för att hitta billigare byggmetoder, men arbetet stupar ofta på att varje enskild marknad är för liten.

Men i dagsläget är det omöjligt att utvidga marknaden till att gälla hela Norden när det gäller typgodkända hus.

– Regelverken skiljer sig åt på ett flertal punkter. Det sätter käppar i hjulet för ett standardiserat byggande och medför även att man tar höjd för de olika reglerna och gör allt onödigt stort, säger Nina Rådström presskontakt på Sabo.

Det är många små skillnader i de nordiska ländernas byggregler som tillsammans gör det omöjligt att hitta en standardiserad produktion som skulle kunna fungera i hela Norden. Till exempel är de danska sovrummen för små för finska förhållanden, de svenska trapporna är för smala för Island, i Norge ska bostadshus sprinklas ur brandsynpunkt, de behöver de inte i Sverige, i Danmark säger brandskyddsreglerna att dörrar ska gå inåt vid utrymning och i Sverige ska de gå utåt och i Norge har man generellt högre krav för säkerhet vid jordbävning.

– Det handlar egentligen om olika sätt att tolka samma behov, säger Jonas Högset, ansvarig för nyproduktionsfrågor på Sabo och projektledare för Byggherrar i Norden.

Sverige och Norge har bland de högsta byggpriserna i Europa och de andra nordiska länderna ligger inte långt efter. I juni 2015 startade NBO projektet Byggherrar i Norden. Projektet har fokuserat på att identifiera hur byggprocesser kan bli mer kostnadseffektiva och vilka hinder som behöver undanröjas för att samma typ av hus ska kunna byggas i alla nordiska länder. Projektet har letts av Sabo som är medlemmar i NBO.

– Om man skulle samordna regelverket på nordisk nivå skulle man kunna pressa byggpriserna och skapa bättre konkurrens i hela Norden med en större gemensam marknad. Skulle man lyckas med skulle vi kunna bygga fler och billigare bostäder, säger Nina Rådström.

Ytterst handlar det om politisk vilja för att en harmonisering av de nordiska byggreglerna ska komma till stånd, enligt Jonas Högset.

– Jag tror att det finns en vilja att förändra konkurrenssituationen, men för att förändra ett så stort regelverk i flera länder krävs stora resurser. Frågan är finns det genvägar?

Jonas Högset tror att en möjlig väg att gå är att typhus som är godkända i ett nordiskt land automatiskt ska få byggas i ett annat också. I går (torsdagen den 8 september) fick Boverket ett uppdrag av regeringen att se över möjligheten att typgodkända hus som uppfyller de nationella kraven inte ska behöva genomgå prövning i varje enskild kommun.

– Den tid som i dag går åt till sådan granskning skulle kunna läggas på annat. Uppdraget går hand i hand med vår rapport. Vi måste bli mer produktiva i byggsektorn när vi har så stora bostadsbehov. Sedan 1990-talet har tillverkningsindustrin fördubblat sin produktivitet medan byggsektorn står still, säger Jonas Högset.

Han tror att ett sätt att möjliggöra en ökad produktivitet är genom typgodkända hus och att bredda Boverkets uppdrag till att gälla hela Norden.

– Vi måste våga se hela Norden. En större marknad ger bättre konkurrens. Det gynnar alla, säger han.

Om NBO:s rapport:

■ Norden behöver ett gemensamt tekniskt regelverk med gemensamma definitioner och mätmetoder.
■ Harmoniserad bygglovsprocess. Bygglovsprocessen ser olika ut från land till land och skiljer sig också ofta åt mellan olika kommuner inom samma land. Gemensamma och tydliga regler skulle förenkla processen.
■ Utbildning i hur reglerna ska tolkas. Politiker och tjänstemän behöver få utbildning i hur regelverket ska tolkas så att vi kan undvika godtycklighet.
■ Reglering av alla upphovsrättsliga frågor. Även arkitektens upphovsrätt kan se olika ut från land till land.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.