Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nu ska byggreglerna förenklas

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Det har stormat kring Boverkets byggregler. Branschen har protesterat mot stora delar av reglerna. Nu jobbar Boverket med ett nytt uppdrag direkt från regeringen: att minska företagens administrativa börda.


Det är ett direkt uppdrag från regeringen genom näringsminister Maud Olofsson. Företagens administrativa kostnader ska minska med 25 procent till år 2010.
-Det är också ett krav från regeringen att förbättringen ska kunna mätas - det ska bli en mätbar förbättring i företagens vardag, säger Lise Langseth, divisionschef på Boverket.
"Kan BBR bli enklare", frågar Boverket i en inbjudan till företagen och välkomnar till workshop om byggreglerna.
-Vi jobbar med att byggreglerna ska vara enkla att jobba efter. Kraven ska vara verifierbara med funktionskrav och konkurrensneutrala inför olika material samt för hur man gör för att klara kraven, säger Lise Langseth.
Tillgänglighetskapitlet i byggreglerna har varit föremål för kritik precis som energikraven och skärpningar bullerregler.
Hur överensstämmer detta arbete med den kritik som riktats mot byggreglerna?
-Det finns ingen motsättning. Vi jobbar ständigt med att förenkla men vi jobbar i samhällets intresse och det är viktigt att vi ser helheten. Det finns alltid särintressen vi inte kan tillgodose.
Lise Langseth poängterar också hur viktigt det är att man förstår varandras roller.
-Det är precis det som är målet med diskussionen som vi bjuder in till.
Har kritiken varit besvärande för Boverket?
-Det är aldrig roligt när man bara får kritik och bara hör negativa saker. Vi jobbar stenhårt för att få till helheten och vi har en ständig dialog med sektorn. Det är en pedagogisk uppgift för oss att förklara detta.
Lise Langseth poängterar vad hon ser som ett övergripande mål:
-Energianvändningen ska halveras fram till 2050.

FREDRIK KARLSSON

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.