fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nu skapas nästa generation AB 04

Publicerad: 15 april 2016, 09:53

BKK:s ordförande Charlotta Lindmark, Trafikverket, Magnus Höij, Svenska Teknik&Designföretagen, Tommy Lenberg, Byggherrarna, Ola Månsson, Sveriges Byggindustrier och Jan Seizing, Installatörsföretagen deltog på hearingen. Foto: Olof Johnson

Upptakten till nästa version av byggsektorns gemensamma standardavtal, de allmänna bestämmelserna i AB04 och ABT 06, genomfördes i veckan med en hearing på Nalen i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

BIMABT06Sveriges ByggindustrierTrafikverketByggherrarnaSvenska Teknik& DesignföretagenBoverkets byggreglerbyggreglerentreprenadjuridik

Standardavtalen är den branschgemensamma grunden för hur entreprenadjuridiska frågor ska lösas mellan parterna.  Avtalsreglerna har förhandlas fram i Byggandets Kontraktskommitté som en gemensam avvägning mellan beställare och utförare där ansvar och skyldigheter när det gäller avtalet, priser, tiden för projekten, garantier, besiktningsfrågor eller vad som gäller vid fel i entreprenaden fördelas. AB-systemet gör det möjligt för avtalsparter att förutse konsekvenserna av sina åtaganden och ekonomikt ansvar för dessa.

I praktiken innebär varje revidering av standardavtal att förutsättningarna för förändringar förhandlas mellan parterna i byggprocessens alla led. Upptakten till AB 04 och ABT 06 tog flera år. En av de faktorer som driver på behovet av nya överenskommelser är digitaliseringen av byggprocessen och den snabbt ökade betydelsen av BIM, building information modeling där bland annat frågor om ansvaret för de digitala modellerna måste klargöras.

Intresset för AB-systemet är stort. Ett par hundra personer hade samlats för upptakten och synpunkterna från parterna bakom avtalen.  Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier, Byggherrarnas vd Tommy Lenberg, Installatörsföretagens vd Jan Siezing och Svenska Teknik&Designföretagens vd Magnus Höij, gav exempel på vad AB-systemet betyder för respektive bransch.

Under upptakten betonades rollen för användandet av standardavtalssystemet för att åstadkomma högre produktivitet, kostnadseffektivitet, innovation, kvalitet och sund konkurrens i branschen.Ytterligare en aspekt för revideringen handlar om avtalens användarvänlighet. Ett övervägande gäller möjligheten att ersätta AB 04 och ABT med ett enda avtal.

I mitten av 2016 ska underlaget för revideringen av AB-systemet efter en analys vara klar och inriktningen fastställas. Projektledare för revideringen är Bo Samuelsson, Svensk Byggtjänst och advokat Staffan Myrdal är juridisk sekreterare.

Konferensen sammanfattades av Charlotta Lindmark, chefsjurist på Trafikverket är ordförande i BKK. Vice ordförande är Olof Johnson, chefsjurist för Sveriges Byggindustrier.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev