Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nu startar bygget av Norvik hamn

Publicerad: 28 april 2016, 12:06

Byggarbetena i Norvik kommer att ta tre år.

Foto: Per Erik Adamsson

Högsta domstolen säger nej till prövningstillstånd i ärendet kring Stockholm Norvik Hamn. Det innebär att byggarbetena kan starta omgående. ”Vi startar så fort vi kan nu”, säger Frank Andersson, projektansvarig Norvik, NCC Infrastructure.


Turerna har varit många kring Stockholm Norvik Hamn i Nynäshamn. Så sent som i vintras överklagades

Mark- och miljööverdomstolens godkännande av villkoren för godshamnen till Högsta domstolen, HD.  Nu har HD meddelat att de inte ger prövningstillstånd. Därmed har högsta instansen sagt sitt och byggarbetena kan starta.

Området utvecklas gemensamt av Nynäshamns kommun, Stockholms hamnar och NCC. Intill den planerade godshamnen ska små och stora företag kunna etablera sig i en företagspark. NCC äger en exploaterbar yta om totalt 410 000 kvadratmeter i hamnen, varav cirka hälften beräknas kunna utgöras av byggnader i logistik- och företagsparken.

Vissa förberedande arbeten har redan startat i hamnen. Frank Andersson, projektansvarig Norvik, NCC Infrastructure, berättar att NCC redan startat förberedande arbeten på sin ena etapp i projektet. Dessutom pågår förstärkningsarbeten som utförs av ett konsortium bestående av NCC:s dotterbolag Hercules och det italienska företaget Trevi. Tack vare beskedet från Högsta domstolen kan byggarbetena nu ta fart på allvar.

– Vi startar så fort vi kan nu. Nu finns inga hinder längre. Men det är omfattande arbete som ska göras så det kan ta lite tid att ordna etableringar och få loss resurser i form av maskininsatser och liknande, säger Frank Andersson.

Utöver arbetet med företagsparken ska NCC utföra en del arbeten för hamnens gemensamma infrastruktur. NCC kommer också att utföra bergarbeten på den mark som hamnen ska använda, det handlar om bergvolymer som sprängas, säljas och transporteras bort med båt.

Byggtiden är drygt tre år från det att projektet påbörjas till dess att Stockholms Hamnar kan ta emot det första fartyget. Under byggtiden kommer NCC löpande att upphandla underentreprenörer.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News