Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Ny AMA på gång

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Av Margareta Redlund

Svensk Byggtjänst har tagit beslutet att ge ut en ny AMA. Förra upplagan, AMA 98, blir successivt mindre aktuell och det börjar bli dags för en uppdatering.

-Vi börjar med AnläggingsAMA som beräknas komma 2007. Att vi valde anläggning beror på att Banverket och Vägverket mer och mer utnyttjar AMA, vilket krävt en rad förändringar under åren, betydligt fler än för husbyggnad, förklarar Erik Hellqvist, Byggtjänsts vd.

Trots att AMA kompletteras två gånger per år med AMA-nytt är det inte tillräckligt. Dessutom är förvånansvärt många i den yngre generationen obekanta med AMA och hur den används.

AMA står för Allmän Material och Arbetsbeskrivning och kan enkelt sägas vara en branschstandard för material och utförande av arbeten. Med standarden underlättas kommunikationen mellan beställare och utförare samtidigt som beskrivningarna är juridiskt bindande.

-Tack vare AMA kan projektören via ett kodsystem hänvisa till redan formulerade krav, vilket förenklar och underlättar projekteringen samtidigt som kvaliteten färdigställs på de färdiga handlingarna, säger Erik Hellqvist.

Nuvarande AMA 98 består av sex fackområden: administrativa föreskrifter (AF), anläggning, hus, VVS, kyl och el. Varje område omfattar AMA med tillhörande Råd och Anvisningar (RA) samt AMA-nytt som innehåller löpande kompletteringar.

AMA finns inte enbart i tryckt form. Den finns även tillgänglig som webbtjänst sedan snart två år tillbaka. De två medierna kompletterar varandra.

AMA publicerades första gången 1950. Då  kom ByggAMA och RörAMA. I och med att Byggtjänst och Byggandets Samordnigs AB, BSAB, slogs samman 1976 blev Byggtjänst huvudman för utgivningen. Några år senare var det dags att introducera AMA-nytt som omfattar en informationsdel och en beskrivningsdel.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.