Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Ny kritik mot amorteringskrav

Publicerad: 26 oktober 2015, 15:59

Tidigare i år ifrågasatte kammarrätten i Jönköping lagligheten i Finansinspektionens förslag till amorteringskrav. Det ledde till att Finansinspektionen släppte kravet i väntan på en lagändring. Men nu ifrågasätter kammarrätten också den föreslagna lagändringen.

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionenbyggreglerbostadsutvecklingamorteringskravbolån

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I våras slog kammarrätten i Jönköping larm om att Finansinspektionen sakar rättsligt stöd för att införa amorteringskrav. Eftersom amorteringskrav har en direkt och påtaglig inverkan på enskilda hushålls ekonomi bör de inte kunna införas på myndighetsnivå, utan bör regleras i lag, meddelade kammarrätten. Det ledde till att Finansinspektionens förslag till amorteringskrav, som skulle börja gälla den 1 augusti i år, stoppades.

För att komma till rätta med de juridiska tveksamheterna beslutade regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Alliansen tidigare i höst att föreslå en ny bestämmelse om amorteringskrav i lagen om bank- och finansieringsrörelse. Men nu kommer kammarrätten i Jönköping med ny kritik och ifrågasätter lagändringen.

– När regeringen nu överväger en lagändring får det inte råda några tveksamheter om att förslaget stämmer överens med grundlagen. Detta är en komplicerad fråga som kräver en grundligare utredning än vad som nu har presenterats, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

Relaterade artiklar

Bred uppslutning bakom amorteringskrav

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev