Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Ny kvalitetsmärkning för fönster och dörrar

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36


Av Margareta Redlund

Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF, har tagit fram en egen kvalitetsmärkning som alternativ till SP:s P-märkning. Den kallas SFDK och gäller i första hand funktionskrav för fönster och ytterdörrar.

-Orsaken är att P-märkningen blivit för dyr. De mindre fönstertillverkarna har inte råd att vara med. Därför tog Fönstergruppen inom TMF beslutet att ha en egen kvalitetsmärkning. En sådan märkning skulle ändå vara aktuell i samband med att de nya europastandarderna genomfördes, förklarar projektledare Lars-Göran Johansson, TMF.

Förkortningen SFDK betyder Svensk Fönster och Dörr Kontroll och bygger, liksom P-märkningen, på europastandarder för beräkning och provning av en produkts egenskaper. Produktkraven är också anpassade efter svenska klimatförhållanden.

P-märkningen kommer inte att försvinna. Båda märkningarna kommer att finnas parallellt och det finns säkert de dörr- och fönstertillverkare som kommer att ha båda kvalitetsmärkningarna.

Skillnaden mellan de två systemen är inte så stor. I P-märkningen står SP för granskning, typtester och tillverkningskontroll. SFDK gör en egen granskning genom sin Tekniska kommitté, typtest hos godkänt laboratorium, t ex SP Borås eller Skellefteå, och tillverkningskontroll antingen genom tredje part, till exempel SP, eller egenkontroll. För båda systemen gäller dock tekniska funktionskrav enligt europeiska standarder och hur produkterna klarar luft, vatten, regn, värme, vind och liknande.

-Den största skillnaden är att P-märkningen kräver tillverkningskontroll av tredje part och att vi tar provuttag ur produktionen för att studera produkten i laboratorium, säger ingenjör Börje Gustavsson, SP.

Det finns ett 40-tal fönstertillverkare och ett tiotal tillverkare av ytterdörrar. Först ut att få sina produkter godkända enligt de nya reglerna är fönstertillverkaren Elitfönster.

-Vi har klarat kravnivån med marginal och är nöjda, säger Anders Somansson, utvecklingschef på Elitfönster, som tycker märkning är ett sätt att höja kvaliteten på fönster och ytterdörrar.

Tillverkaren kan själv utöka informationen på SFDK-märkta produkter genom att komplettera märkningen med egna uppgifter. Märkningen är så anpassad att den tillverkare som vill, kan CE-märka sin produkt. Detta är ett "pass" till övriga 27 länder inom EU/Efta utan att ytterligare typtester behövs.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.