Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nya bullerregler banar väg för fler ettor

Publicerad: 8 april 2016, 14:06

Kerstin Blom Bokliden, SKL.

Foto: Anders Myrdal

Sedan den första juni 2015 gäller nya bullerregler. En av de viktigaste nyheterna i förordningen är att riktvärdena har höjts från 55 till 60 dBA (Decibel). Det banar väg för att bygga fler bostäder – inte minst smålägenheter – på platser där bullernivåerna tidigare har varit för höga.


Det var en av punkterna som diskuterades på Saint-Gobains seminarium Nu kan vi sova gott nära trafikbullret, på Nordbyggs avslutande dag, fredagen den 8 april.

De tidigare reglerna försvårade byggnation av ettor eftersom dessa för det mesta byggs med endast ett fönster. Kravet på en tyst sida i lägenheten, när lägenheten är placerad i angränsning till en trafikerad väg, har helt enkelt omöjliggjort bygget.

En effekt av det, för att klara kraven, är att det i stället för ettor byggts större lägenheter.

I samband med att de nya bullerreglerna kom tog Saint-Gobain fram en lättbyggnadslösning som klarar de nya reglerna för bullernivåerna. Lösningen kräver alltså inte någon tyngre konstruktion för att klara bullerkraven.

Höjningen av bullernivån från 55 till 60 dBA motsvarar en bullerökning från 900 bilar/dygn till 2 500 bilar/dygn. Alltså en ganska stor höjning.

– Kommuner där det det byggs mest i landet fick frågan ”Om de anser att riktvärdena för utomhusbuller är ett betydande hinder för bostadsbyggande”. Svaret ja fick drygt 70 procent, berättade Kerstin Blom Bokliden, Sveriges kommuner och landsting (SKL)

87 procent svarade jag på frågan ”Om kommuner anser att riktlinjerna för buller förhindrar byggandet av enrumslägenheter”. Urvalsundersökningen baseras på svar från 62 kommuner.

Sven Andersson, Nacka kommun bekräftade att de nya bullerreglerna är viktiga för att kommunen ska nå sitt mål att bygga 20 000 nya bostäder till år 2030.

Anders Myrdal, frilansjournalist

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News