Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Nya byggregler ger större friggebod och drygare böter

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Nytt år = nya lagar och regler. På byggområdet gäller en rad förändringar inom plan- och bygglagen från och med 2008. Bland annat blir friggeboden 5 kvadratmeter större.


Årsskiftet blev startskottet för de som drömt om att få bygga en något större friggebod på sin tomt. De 10 tillåtna kvadratmetrarna har utökats till 15. Dessutom får man numera bygga hur många friggebodar som helst utan att ansöka om lov. Taknockshöjden får dock inte vara högre än 3 meter och den som bygger måste också passa sig och inte bygga för nära grannen. Om denne inte har medgett annat så ska avståndet från friggeboden till nästa tomt vara minst 4,5 meter.

Förändringarna i plan- och bygglagen år 2008 gäller inte bara friggebodarna. Enligt Boverket blir det även tillåtet att fritt byta fasadbeklädnad "om åtgärden inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär". Men om området bedöms vara en värdefull miljö kan kommunen i sin detaljplan ändå kräva att bygglov ska gälla.

Nytt från årsskiftet är också möjligheten att ge bygglov för ändamål med säsongskaraktär. Det kan till exempel gälla kioskverksamhet som bara bedrivs under sommarhalvåret. Här behövs inte längre en ny prövning inför varje säsong.

För den som bryter mot plan- och bygglagen väntar dock drygare böter från och med i år. Avgifterna har inte höjts sedan lagen kom till. Nu höjs byggnadsavgiften till minst en tjugondels prisbasbelopp, vilket blir cirka 2000 kronor. Den högsta nivån höjs till ett halvt basbelopp, det viss säga ungefär 20 000 kronor.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.