måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nya byggregler – så påverkar det ditt företag

Publicerad: 31 maj 2022, 07:35

Mårten Lindström, engagerad i Samhällsbyggandets Regelforum samt arkivbild. Foto: Arkivbilder, Byggindustrin.

Hej Mårten Lindström, engagerad i Samhällsbyggandets Regelforum. På onsdag bjuder ni in till digital konferens, berätta!

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggreglerPBFPBLplan- och bygglagen

AC


– Vi vill informera brett, dels om det initiativ till sektorsövergripande långsiktigt engagemang i regel- och standardiseringsfrågor som Samhällsbyggandets Regelforum innebär, dels om Boverkets pågående arbete med nya föreskrifter, som ska ersätta dagens bygg- och konstruktionsregler om ett par år.

Vad innebär Boverkets nya föreskrifter i praktiken?

– Boverket ska tydligare avgränsa sina föreskrifter till att ange funktionskrav, utan hänvisningar till allmänna råd, som i praktiken ofta har uppfattats som krav. Det är dock inte fråga om varken höjning eller sänkning av kravnivån i sig, det är samma övergripande krav som gäller.

Vad hoppas ni att förändringen ska leda till inom samhällsbyggnad?

– Det ska ge mer utrymme för utveckling av bättre lösningar på de övergripande krav som ställs i Plan- och Bygglagen och Plan- och Byggförordningen, och det ska bli lättare att få sin lösning godkänd i alla kommuner. Sektorns aktörer får bättre incitament att utveckla bra metoder och samtidigt ett ökat ansvar för att göra rätt.

Vilka kan delta och lyssna på konferensen?

– Konferensen är öppen för alla, den är digital och det är kostnadsfritt att delta. Det kommer säkert att finnas behov av fler samlingar av liknande slag, men med två år kvar till nya föreskrifter behöver många redan nu sätta sig in i frågorna och skaffa beredskap för nya sätt att arbeta. Om man inte har möjlighet att delta just på onsdag 1 juni kl 10-12 så kommer man att kunna ta del av den inspelade konferensen i efterhand.

DELTA I KONFERENSEN, KLICKA HÄR!

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev