Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nya byggregler ska stoppa legionella

Publicerad: 6 mars 2008, 13:37


Ledningar för kallvatten ska isoleras så att de inte riskerar att värmas upp. Vattentemperaturen ska kunna mätas i alla cirkulationssystem och vara minst 50 grader. Det är några av de byggregler undersökningen "Legionella i vatteninstallationer" resulterat i.

- Det finns inget vaccin mot legionella, säger Görel Allerstam på Smittskyddsinstitutet. Det enda vi kan göra är att bygga och förebygga på ett klokt sätt.

Varje år rapporteras det in ett 80-tal fall med legionella. Dödligheten ligger mellan 5 till 15 procent. I år hittades smitthärdar i bostadsområden i exempelvis Nacka, Malmö, Göteborg samt i två badhus och i en japansk SPA-anläggning i Stockholm.
Enligt Smittskyddsinstitutet riskerar mellan 500 och 1000 personer årligen att smittas. Det finns ett högt mörkertal vilket beror på att sjukdomen ofta förväxlas med lunginflammation eftersom symtomen är desamma.

- Vi vet att personer med god hälsa kan klara av att tillfriskna även om de fått mediciner som är avsedda för lunginflammation och inte hjälper mot legionella, säger Ingegerd Kallings läkare på Smittskyddsinstitutet. Det är bara de som är allvarligt sjuka som upptäcks. Det är omöjligt att ta prov på alla som får lunginflammation eftersom det skulle bli för kostsamt.
Legionellabakterier smittar i vattenånga som bildas exempelvis när en person duschar. Den
trivs i vattenledningsrör med stillastående tappvatten i temperaturer mellan 20-42 grader.

Totalt ingick 62 byggnader i undersökningen som gjorts av Boverket i samarbete med Smittskyddsinstitutet och VVS-installatörerna. Den visar att det finns stora brister i alla typer av hus. Mer än hälften av byggnaderna hade tillväxt av legionella. Största problemen fanns i fastigheter byggda före 1977. Av de offentliga lokalerna såsom badhus, hotell och sjukhus saknade 70 procent ritningar, instruktioner och kunnig personal för hur det egna varmvattenssystemet skulle skötas.

Flerfamiljshusen låg på 60 procent. För att minimera riskerna för tillväxt av legionella måste temperaturen på tappvatten och VVS-system kontrolleras regelbundet.
- Fastighetsägaren ska enligt de nya reglerna se till att det finns ordentliga kontrollrutiner som görs av utbildad personal, säger Rolf Kling legionellaexpert på VVS-installatörerna. Det är särskilt viktigt när det gäller offentliga lokaler.

Handdukstorkar och golvvärme inkopplat på VVS-systemet ska inte installeras och befintliga bör enligt de nya reglerna bytas ut. Det bör finnas ett heltäckande VVS-system. Centralblandare för duschsystem i badhus och anslutningar till brandposter bör bytas ut. Samtliga faktorer ökar annars risken för att smitthärdar bildas.

- Vi ser inga problem eller stora kostnader för fastighetsägarna att göra de här förändringarna, säger Bertil Jönsson på Boverket. Det kan göras i samband med det vanliga stambytet de fördyrar inte renoveringen på något sätt.
Rolf Kling håller med honom:
- Det handlar om ett nollsummespel men det är viktiga förändringar.

Fakta:
Legionellabakterier finns i naturen.
Totalt finns det 50 arter av bakterien
Den förökar sig mellan ca 20°C -och 45 °C
Legionella orsakar legionärssjuka, en form av lunginflammation och pontiacfeber, vars symtom är influensaliknande.
Namnet legionella myntades efter att ett antal krigsveteraner (legionärer) höll en konferens 1977 i Philadelphia, 221 personer insjuknade i lunginflammation och 34 dog.
När bakterien identifierats fick den namnet Legionella pneumophila (den som älskar lungor).

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.