Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Nya lagar 1 juli 2008

Publicerad: 24 Juni 2008, 10:25

Det blir en ny instansordning för den som vill överklaga Arbetsmiljöverkets beslut. I fortsättningen är det allmänna förvaltningsdomstolar som gäller för överklaganden.


Det blir till länsrätten man får vända sig för att klaga på Arbetsmilöverkets beslut. Tidigare var det regeringen som gällde i dessa frågor. För att sedan gå vidare till kammarrätt krävs det ett prövningstillstånd.

Rehabilitering och sjukpenning

Andra nyheter med start 1 juli gäller reglerna kring rehabilitering och sjukpenning. En rehabiliteringskedja införs med fasta tidpunkter för att pröva den sjukskrivnes arbetsförmåga.

Försäkringskassan prövar under de första 90 dagarna i vilken mån den sjukskrivne kan klara sitt ordinarie arbete eller annat arbete som arbetsgivaren erbjuder.

Från 91:a dagen beaktar försäkringskassan om den sjuke kan utföra något annat arbete hos arbetsgivaren. Kassan kan begära att den sjuke ska lämna ett utlåtande av arbetsgivaren.

Från och med 181:a dagen ska det bedömas om den sjuke kan försörja sig på den reguljära arbetsmarknaden.

Det gäller också nya begränsningar i sjukpenningen från halvårsskiftet. Sjukpenning med 80 procent av SGI betals under 364 dagar inom en ramtid av 450 dagar.

En så kallad förlängd sjukpenning kan efter skriftlig ansökan betalas ut efter de 364 dagarna med 75 procent av SGi.

Sjukpenning ska i fortsättningen endast betalas när den sjukes arbetsförmåga är stadigvarande nedsatt.

Det blir i fortsättningen inte möjligt att bevilja tidsbegränsad sjukskrivning.
Prova på nytt jobb

Den som varit sjuk i tre månader kan från och med 1 oktober få tjänstledigt för att prova på ett nytt jobb. Som mest kan man få nio månaders tjänstledighet.

Jämställdhetsbonus

Första juli införs regeln att den förälder som varit hemma mest med föräldrapeng får en skattekreditering om han eller hon arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapeng.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.