Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nya regler för strandskydd kan stoppa byggen

Publicerad: 15 oktober 2010, 07:49

Byggprojekt hotas när nya regler börjar gälla.


Den som vill bygga nära vatten bör kolla de nya strandskyddsbestämmelserna en gång extra.

Det får nu Besqab och allmännyttiga Svenska Bostäder veta på ett mycket påtagligt sätt.

De två bolagen får bakläxa på ett bostadsprojekt som har planerats i flera år. Det nya strandskyddet gör att projektet kanske måste krympas.

– Med dagens strandskyddsregler är det osäkert om vi hade dragit i gång arbetet med ett sådant projekt, säger Ulrika Egerö, översiktsplanerare och ekolog på stadsbyggnadskontoret i Stockholm.

Det handlar om ett projekt i Stockholm som var tänkt att bestå av 200 bostäder och en förskola. Men läget är osäkert när det gäller den planerade förskolan och antalet bostäder kan nästan halveras till 110-120 stycken.

– Det är frustrerande, säger Mikael Åsman, projektledare på Svenska Bostäder.

Han tycker att den nya strandskyddslagen går för långt.

– Viktiga bostadsbyggen stoppas eller bantas helt i onödan.

De nya bostäderna ska byggas i Nybohovsbacken ovanför sjön Trekanten, vid randen till Stockholms innerstad.

Grundregeln i strandskyddet att nybyggen ska ligga minst 100 meter från strandkanten. De här husen ligger 60-70 meter från vattnet. Med de nya reglerna har det blivit svårare att få dispens från strandskyddet i tätort.

Projektet är uppdelat mellan Svenska Bostäder och Besqab.

Stockholms stad skulle ha antagit en plan för projektet i september.

– Men nu har det visat sig att den nya strandskyddslagen kanske hindrar att vi bygger så mycket som planerat. Jag förstår att man vill skydda stränder i oexploaterade områden men det här ligger mitt i storstaden, säger Mikael Åsman.

I Stockholm är det också bostäder i Hässelby Strand och i Mälarhöjden som kan stoppas av det nya strandskyddet.

– Det här är ett stort problem. För oss kom det som en blixt från klar himmel, säger Staffan Grundmark, affärschef på Besqab.

De första konkreta skisserna kring projektet gjordes 1997, samma år som politikerna i Stockholms stad uttryckte att det vore bra att förtäta området med nya bostäder.
På sommaren 2009 var det samråd kring planerna och i somras ställdes de ut. Därmed skulle det ha varit klart för kommunen att anta planen.

– Men då reagerade länsstyrelsen och pekade på det nya strandskyddet. Det är konstigt att varken staden eller länsstyrelsen slog larm tidigare, säger Staffan Grundmark.

Han säger att de nya bostäderna skulle ha blivit ett viktigt tillskott i bostadsbristens Stockholm.

– Det skulle bli mycket vacker skog kvar och strandpromenaden skulle inte påverkas.

I det nya strandskyddet har kriterierna för dispens förändrats. Tidigare kunde man få dispens för att bygga bostäder i tätort där det finns stort behov av nya bostäder.

– Det fanns säkert goda skäl att göra om lagstiftningen kring strandskyddet men med de nya kriterierna kommer många nya bostadsprojekt att stoppas, säger Staffan Grundmark.

Nya strandskyddet
Det generella strandskyddet gäller 100 meter upp på land och lika långt ut i vattnet.
Den nya strandskyddslagstiftningen gäller sedan den 1 juli 2009. Ett mål är att begränsa nybyggnad i områden som redan har exploaterats i hög utsträckning, samtidigt som lättnader kan medges i områden där det finns gott om orörda stränder.

Ett par viktiga nyheter är att:
. Kommunerna har tagit över det mesta av strandskyddet från länsstyrelserna.
. Kommuner i glesbygd kan besluta om så kallade landsbygdsutvecklingsområden som ger större möjlighet att bevilja dispens.

Variationer i landet
Möjligheten att få dispens för att få bygga närmare vattnet än vad strandskyddslagen kräver varierar stort i landet. Det rapporterade Dagens Eko den11 oktober.

Länsstyrelsernas vilja att godkänna kommunernas dispenser skiljer markant. I Blekinge upphävs inte några dispenser alls. Medan exempelvis var tredje kommunbeslut får rött ljus i Norrbotten.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.