Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nya regler kan slå ut stålbyggare

Publicerad: 10 januari 2011, 14:36

Europeisk standard blir alltför dyr anser mindre verkstäder.


En gemensam europeisk standard för stålbyggnadskonstruktioner infördes vid årsskiftet. Tanken är att certifiering och CE-märkta produkter ska leda till harmonisering och ökad konkurrens.

En av de större förändringarna handlar om att kompetenskraven för svetskoordinatorer skärps.

– Företagen måste även öka sin produktkontroll och dokumentera sina svetsprocedurer, säger Douglas Wallding, vd för Nordcert, som är det svenska certifieringsorganet för bärande konstruktioner och stommar i betong och stål.

Boverkets konstruktionsregler, BKR, ersattes den 1 januari av eurokoder och handboken om stålkonstruktioner, BSK 07, fasas ut mot den europeiska standarden EN 1090. I denna har alla standarder för tillverkning och utförande av stål- och aluminiumkonstruktioner samlats. EU har medgett en omställningsperiod fram till den sista juni 2012. Men till exempel statliga beställare, berättar Douglas Wallding, har redan infört eurokoder och kommer att kräva certifierade produkter.

– Vinnare blir de företag som kan ställa om snabbast och se möjligheterna. Även konsulter kommer att få mer jobb, liksom de som kan tillhandahålla mjukvara med bland annat nya dimensioneringsprogram, säger han.
Inom stålbyggnad finns ett stort antal mindre företag och verkstäder. De har uttryckt oro för omställningen, som de hävdar för med sig större kostnader, berättar Douglas Wallding.

– Det finns många verkstäder som jobbar med stålbyggnad ibland men som huvudsakligen sysslar med andra typer av jobb. Risken är att de som inte fokuserar helt och hållet på stålkonstruktioner får svårt att klara sig.
Douglas Wallding fortsätter:

– Det kan initialt bli ökade kostnader men i slutänden tror jag att kraven på ökad kompetens och att företagen styr upp sina procedurer kan leda till ökad produktivitet.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.