Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Nytt program minskar felaktiga förankringar i betong

Publicerad: 19 januari 2009, 13:43

Många ingenjörer och konstruktörer vet för lite om infästning av tunga föremål i betong. Det kostar byggnadsbranschen pengar och ökar risken för allvarliga skador och olyckor. Det menar fischer, ett företag inom infästningar, som nu lanserar ett nytt program som underlättar för korrekta beräkningar vid förankringar i betong.


Vid projektering av nybyggnad och renovering siktar rådgivande ingenjörer och konstruktörer ofta för högt då de ska dimensionera exempelvis stålankare som ska förankra innertak, fasader eller andra föremål i betong. Det menar Jim Hedkrok, vd för fischer i Sverige. De ofta för stora ankarna ger i slutändan dyrare och sämre lösningar.

– Antingen saknar de ansvariga kunskap om dimensionering av infästningar eller så tar de sig inte tid att räkna efter. En annan förklaring är att de hellre väljer för stora dimensioner på byggritningarna för att vara på den säkra sidan, säger Jim Hedkrok.

För att leda ingenjörer och konstruktörer igenom djungeln av förankringstyper har fischer utvecklat ett nätbaserat dimensioneringsprogram – Compufix. Med hjälp av programmet kan man i en handvändning beräkna vilken typ av ankare som passar till en given uppgift, se bilder på relevanta produkter samt skriva ut dokumentation och montagevägledningar till hantverkarna på byggplatsen.

Compufix kan i princip användas vid byggnadsarbete i alla europeiska länder tack vare de liknande riktlinjerna för beräkningar för betong. Programmet kan kostnadsfritt hämtas i olika format och språk på www.fischersverige.se under menypunkten ”Service”.

En sak fischer vill komma till rätta med med hjälp av Compufix är det utbredda problemet med sprucken betong. Sprickor kan i princip uppkomma i alla typer av betong på grund av vind, temperaturvariationer eller vibrationer. De sänker utdragsstyrkan för infästningar markant, vilket påverkar vid valet av infästningar. En annan uppgift för Compufix är att underlätta vid monteringar nära kanter.

– Om en infästning ska sitta nära en kant ska man vara försiktig med att använda expansionsankare. Ett bättre alternativ är limankare eftersom de inte utvidgas och orsakar tryck på betongen. Med Compufix blir det enklare att välja rätt lösning med en gång, säger Jim Hedkrok, vd för fischer i Sverige.

Fakta om fischer:
Med en omsättning på över 5,3 miljarder kronor och dotterbolag över hela världen är fischer en av världens ledande producenter av infästningssystem. Som en innovativ verksamhet utvecklar och lanserar fischer konstant nya produkter. Den mest kända fischer-produkten är den klassiskt grå S-pluggen, som uppfanns av Artur Fischer 1958. Den är i dag världens mest sålda och kopierade plugg.

fischers produktutbud täcker alla former av infästningar till såväl gör-det-självaren som den professionella hantverkaren. fischer har dessutom levererat specialprodukter till Malmö Citytunneln, Öresundstunneln, Storabältsförbindelsen och Metron i Köpenhamn.

fischer Sverige AB har kontor i Norrköping och har de senaste åren haft en stark tillväxt.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.