tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Oscar Properties får bakläxa för Gasklockan

Publicerad: 21 november 2019, 09:41

Höghuset Gasklockan ska byggas i Norra Djurgårdsstaden. Foto: Lennart Johansson

Stockholms stadsbyggnadskontor underkänner Oscar Properties planlösning i prestigeprojektet Gasklockan då den inte lever upp till kraven i plan- och bygglagen.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

Det är Fastighetsnytt som har tagit del av korrespondens mellan Stockholms stad och Oscar Properties.

Enligt Stockholms stadsbyggnadskontor lever vissa lägenheter i Gasklockan inte upp till kravet på avskiljbarhet. Plan- och bygglagen stipulerar att utrymmen för sömn och vila ska kunna skiljas av med en vägg, och det ska finnas minst ett fönster i varje del.

Det finns dock vissa undantag, exempelvis behöver lägenheter som är under 35 kvadratmeter inte ha någon avskiljbar del. Det går även att medge undantag i vissa fall om det finns andra faktorer som väger upp för bristfällig avskiljbarhet.

Frågetecken kring ettorna

I fallet Gasklockan, där det finns lägenheter med upp till fem rum, finns det frågetecken kring ettorna och tvåorna. När det gäller tvåorna kan det finnas utrymme att godkänna dessa men ettorna lever inte upp till kraven.

– Jag har tittat på era nya planlösningar i ettorna och tvåorna med förslag på avskiljbarhet. Vi bedömer att tvåorna kan godtas med avsteg men att ettorna inte är lämpliga, skriver en bygglovshandläggare i en skriftväxling med Oscar Properties som Fastighetsnytt tagit del av.

Enligt Mikael Andersson Ståhl, tf avdelningschef vid bygglovsavdelningen inom Stockholms stad, måste bolaget därför modifiera planlösningen för att projektet ska godkännas.

– Det innebär att de behöver rita om förslaget så att ettorna antingen klarar föreskrifterna eller det är möjligt att medge avvikelse. Görs det och vi även kan säga ja till ettorna då ökar förutsättningarna för ett bifall, skriver Andersson Ståhl i ett mejl till Fastighetsnytt.

– Görs ingen förändring så uppfyller förslaget inte plan och bygglagen och byggherren får då välja om hen vill ha prövning i stadsbyggnadsnämnden eller återta ansökan.

“Avvikelser är inte ovanligt”

Oscar Properties bedömer dock att situationen är hanterbar.

– Vi har mottagit Stadsbyggnadskontorets brev och för en dialog med dem. Vi har ritat ettorna utifrån det vi anser vara mest attraktivt för våra kunder. Avvikelser är inte ovanligt i projekt. Det är hanterbara avvikelser och inget som påverkar projektet som helhet, skriver Krister Karjalainen, kommunikationschef på Oscar Properties, i ett mejl till Fastighetsnytt.

Beskedet innebär ytterligare huvudbry för den pressade bostadsbyggaren. Sedan tidigare är det känt att Stockholms stad kräver att Oscar Properties måste tillträda köpet av Gasklockan i slutet av veckan, och i samband med detta betala knappa 600 miljoner kronor.

Tidigare i november ställde Stockholms stad ett ultimatum till Oscar Properties att man måste betala och tillträda Gasklockan senast 22 november. Fastigheten skulle egentligen ha bytt ägare i slutet av oktober. Oscar Properties vägrade dock att ta över fastigheten med hänvisning till att den inte sanerats ordentligt från kvarlämnade föroreningar.

Oskar von Bahr, journalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev