Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

PCB fortfarande problem i svenska hus

Publicerad: 22 december 2016, 13:42

När miljonprogrammet byggdes tillsattes PCB som mjukgörare i de fogmassor som var till för att täta och ta upp rörelser i fasader av betongelement.

Foto: Holger Ellgaard

Enligt Förordningen om PCB mm från 2007 skulle all PCB i golv- och fogmassor i Sverige ha varit sanerad senast den 30 juni i år. Men fortfarande kan det finnas cirka 20–50 ton PCB i svenska fastigheter. Nu ska en ny handbok om PCB-sanering bidra till att avhjälpa problemet.


PCB är en grupp svårnedbrytbara och hälsofarliga ämnen. De flesta PCB-föreningar är trögflytande oljelika vätskor och har värdefulla tekniska egenskaper, till exempel som mjukgörare i plastgolv och fogmassor. Bland annat användes PCB i fogmassor i miljonprogrammet.

När PCB sprids i naturen orsakar det allvarliga miljöproblem. Det påverkar både människors och djurs förmåga att fortplanta sig, vilket bland annat ledde till minskning av säl- och utterstammarna under 1970-talet. PCB stör också vårt immunförsvar samt barns inlärningsförmåga.

1972 blev det förbjudet att använda PCB i bland annat fogmassa men ett totalförbud mot PCB kom först 1995. Sedan 1990-talet har gammal PCB gradvis sanerats från svenska hus. Det är främst hus byggda 1956–1973 som berörs av problemet, samt hus som renoverats under samma tidsperiod.

Enligt Förordningen om PCB mm från 2007 skulle all PCB i Sverige ha varit sanerad senast den 30 juni i år, men det har inte skett. Fortfarande kan det finnas cirka 20–50 ton PCB i svenska fastigheter.

Det visar en utredning som Per Lilliehorn och Gunilla Bernevi Rex på Miljökonsultgruppen i Stockholm gjort på uppdrag av Naturvårdsverket.

– Vissa fastighetsägare vet inte ens om att de har ansvar för att sanera PCB. De finns de som inte ens inventerat sin fastighet ännu, torts att det skulle gjorts senast 2008 enligt förordningen, säger Gunilla Bernevi Rex.

En annan orsak till att det fortfarande finns stora mängder PCB i svenska fastigheter är att det är en ekonomisk påfrestning att sanera, och en del fastighetsägare kan därför helt enkelt välja att blunda för problemet.

– Kommunerna har möjlighet att lägga ett föreläggande om sanering om det kommer till deras kännedom, och också kombinera det med vite. Men jag känner inte till något fall som drivits längre än så, som brott mot miljöbalken eller likande, säger Gunilla Bernevi Rex.

Den PCB som finns kvar i dag finns enligt Gunilla Bernevi Rex huvudsakligen i fogmassor. Plastgolv med PCB har i stor utsträckning redan sanerats. För att underlätta för fastighetsägare som ännu inte sanerat sina hus ger Miljökonsultgruppen i Stockholm nu ut en handbok om PCB-sanering. Den beskriver hela processen vid sanering av fog‐ och golvmassor samt hur isolerrutor och elprodukter med små PCB‐kondensatorer ska hanteras.

– En anledning till att vi fortfarande har PCB i fastigheter är brist på kunskap. Jag hoppas att handboken kan hjälpa till och ge information om att PCB kan finnas i en byggnad och förklara hur en PCB-sanering bör gå till. Men det är också viktigt att kommunen går in och ställer krav och utövar tillsyn vid saneringar, säger Gunilla Bernevi Rex.

Vill du ha handboken?

Mer information om hur du sanerar PCB och om hur du beställer den nya handboken hittar du på www.sanerapcb.nu.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.