Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Peter Löfgren: ”Vi är inne i en läroperiod”

Publicerad: 14 juni 2016, 12:36

Fem månader efter att lagen om personalliggare i byggbranschen infördes finns det fortfarande bitar som måste falla på plats innan lagen får full effekt. Den 1 juli kommer Skatteverket att börja ta ut kontrollavgifter av de företag som inte uppfyller lagens krav.


Enligt Peter Löfgren, utvecklingschef på Sveriges Byggindustrier och talesperson för Byggbranschen i samverkan, är det ännu för tidigt att säga om lagen om personalliggare har fått effekt.

– Det tar längre tid att mäta om den sunda konkurrensen har blivit bättre. Vid halvårsskiftet övergår Skatteverket från en mjukare till en hårdare linje och börjar ta ut kontrollavgifter om det bedrivs verksamhet som inte uppfyller lagens krav, säger Peter Löfgren.

Då kommer det att kosta de byggherrar och entreprenörer som inte gör rätt. Exempelvis är avgiften om Skatteverket hittar personer på arbetsplatsen som inte är registrerad 2 500 kronor. Annat kostar mer. Underlåtenhet att anmäla ett bygge som borde ha anmälts till Skatteverket kostar 25 000 kronor och om Skatteverkets personal inte får tillgång till personalliggaren kostar den 12 500 kronor.

Branschens och Skatteverkets erfarenheter av den nya lagen hittills är att det är en komplex situation att implementera lagstiftningen. Till skillnad från de branscher som har krav på personalliggare sedan tidigare, restaurang- och frisörbranscherna, kan en byggarbetsplats se ut på väldigt många olika sätt och det är många aktörer som jobbar på platsen samtidigt.

- Det som ytterligare komplicerar är att Skatteverkets personal ska kontrollera en elektronisk personalliggare, vilket kräver en teknisk utrustning och samtidigt ställer krav på Skatteverkets IT-kompetens och förmåga att tänka i nyanserade tillämpningsbanor, säger Peter Löfgren.

Han är dock hoppfull om att den nya lagen kommer att fungera.

- Vi är inne i en läroperiod. Det behövs fortfarande tid för att få detta att fungera bra. Vi får vara ödmjuka inför situationen. Det här kräver en fortsatt bra dialog mellan branschen och Skatteverket. Det kräver bättre ordning på byggarbetsplatserna och användarvänlig teknik, men det kommer att bli bra, säger Peter Löfgren.

Personalliggare i byggbranchen

Den 1 juni hade 17 500 byggarbetsplatser registrerats i Skatteverkets system med anledning av lagen om personalligare. Under första halvåret 2016 har Skatteverket kontrollerat närmare 6000 företag vid sina arbetsplatsbesök.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.