Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Popkonsert kunde sluta med katastrof Förankringarna lossnade vid test

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


Av Margareta Redlund

Risken för en katastrof var överhängande när popgruppen Kent i våras genomförde en konsert på Storängsbotten i Stockholm. När förankringarna till jättetältet testades lossnade de. Orsaken var den lösa marken som består av 1,5 meter sprängsten och därunder bottenlös lera. Trots usla markförhållanden hade polisens Tillståndsmyndighet gett sitt godkännande till att uppföra tältet.

-Det kunde sluta med katastrof. Risken för kollaps var överhängande, säger geolog Rainer Massarsch, tidigare professor i jord- och bergdynamik vid KTH.

Det var stora laster marken skulle ta, för tältet är gigantiskt: 25 meter högt, 140 meter långt och har plats för runt 20 000 personer.

På Rainer Massarsch förslag genomfördes olika åtgärder. Det första som gjordes var att minska marktrycket genom att placera plattor under tältets 40-talet master. Lasten överfördes sedan från masterna genom snedställda balkar, som normalt används för byggnadsställningar.

Nästa åtgärd blev att införskaffa ett 40-tal cirka fyra ton tunga betongblock, som användes som tilläggsförankring. Vid en eventuell kollaps av dragförankringen skulle klumparna fungera som motvikter och hålla tältet stabilt.

Samtidigt installerades ett kontrollsystem för att registrera sättningar under tältstöden och eventuella rörelser i dragförankringarna.

En roterande laser inne i tältet registrerade snabbt eventuella rörelser. Färgmarkeringar på de utvändiga dragstagen hade samma funktion, nämligen att förvarna om eventuella markrörelser. Som en extra säkerhetsåtgärd varvades häftiga poplåtar med lugnare musik.

Läs mer i kommande nummer av BIN.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.