Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

"Puts skapar inte fuktproblem i fasader"

Publicerad: 27 Juni 2008, 12:57

Ytskiktet puts har fått oförtjänt dåligt rykte av debatten kring fuktskadade fasader. Fuktproblemen beror till stor del på materialen bakom putsen samt hur väl hantverket är utfört. Det hävdar branschorganisationen Sveriges murnings- och putsentreprenörförening, SPEF, i en kommentar till fuktdebatten.


I maj förra året slog SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut larm om att fasader med enstegstätning var en mycket riskabel konstruktion. Institutet hittade omfattande fuktskador och mögelproblem i hus med den här fasadkonstruktionen.

I media kallades metoden ofta ”putsade fasader”, vilket nästan blev synonymt med fuktskador. Det är det som branschorganisationen SPEF nu vill nyansera och går därför ut med ett pressmeddelande.

– Putsade fasader är en bra lösning om byggkonstruktion, utförande och tidsplan harmoniserar med varandra, säger Maria Evans, sammankallande för SPEFs marknadskommitté.

Dagens moderna putssystem utvecklades i Tyskland för tilläggsisolering på murade tegelstommar. Problemet är att de här systemen sedan har använts vid nyproduktion med träregelväggar i Sverige utan större modifiering, enligt SPEF.

Organisationen ser därför fram emot resultatet från den pågående utredning som ska klargöra exakt vad som gick fel. Utredningen görs bland annat av SP och blir troligtvis klar i höst.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.