Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Regelverk hindrar Ikanos byggplaner

Publicerad: 3 juni 2016, 05:22

Bild 1/3  Lägenheten som Ikano vill bygga, men inte kan på grund av en rad regler i BBR.

Illustration: Ikano

Dagens byggregler hämmar och fördyrar produktionen av små och yteffektiva bostäder. Det visar en utredning från Ikano Bostad som presenterades på ett frukost seminarium som Sveriges Byggindustrier arrangerade förra veckan.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingBBRPBLbyggreglerhyresrätterbostadsbyggande

I utredningen illustrerar Ikano Bostad, med utgångspunkt i sin egen kvadratsmarta tvårummare, en rad regler i BBR, Boverkets byggregler, som gör det svårare för bostadsutvecklare att bygga billiga och yteffektiva bostäder.

– Vi har sett att när vi försöker utveckla så prisvärda bostäder som möjligt som vi upplever att våra kunder vill ha, så springer vi på en mängd regler- och regeltolkningar som gör att vi inte kan bygga dem, säger Fredrik Anheim, produktionschef på Ikano Bostad.

64 i stället för 44 kvadratmeter

Den lägenhetsmodell som Ikano Bostad utgår från är en tvåa på 44 kvadratmeter. Enligt det exempel som Ikano Bostad har räknat på (givet ett visst markpris/marknadsläge) kostar som bostadsrätt den drygt 1,7 miljoner kronor, med en avgift på 2775 kronor i månaden. Som hyresrätt kostar den 6 840 kronor i månaden. På det givna markområdet skulle det gå att bygga 750 sådana lägenheter om året.

Men med dagens byggregler går projektet i exemplet inte att bygga. I stället måste de bygga en betydligt större lägenhet på 64 kvadratmeter. Den blir då också dyrare att både köpa, 2 590 000 kronor, och att hyra, 9 735 kronor i månaden. Och tomten kommer bara att rymma 575 lägenheter per år.

– Vi får bygga stora lägenheter med fel fördelade ytor. Hall, badrum och sovrum tenderar att bli för stora på bekostnad av kök och vardagsrum. Vi vill visa på att dagens regelverk är ett lapptäcke av ett antal regler och tolkningar av regler som har vuxit fram under lång tid. De bygger på forskning från 30–40 år sedan, men i dag lever vi helt andra liv, säger Fredrik Anheim.

Exempel på byggregler som gör att den lilla yteffektiva tvåan inte kan byggas är:

■ Krav på kapphylla med fritt mått 1700 millimeter framför.
■ Krav på utrymme framför standarddörr vid passager.
■ Krav på åtkomst till tvättmaskin och torktumlare.
■ Krav på betjäningsyta i sovrum.
■ Detaljerade krav på längder för olika delar av köksinredning.
■ Krav på möjlighet att avskilja kök från vardagsrum för lägenheter över 55 kvadratmeter.
■ Krav på tyst sida för 50 procent av bostadsrummen i lägenheter över 35 kvadratmeter.
■ Krav på tillgänglighet vid förvaring. Exempelvis anses inte skjutdörrsgarderober var flyttbara ur tillgänglighetssynpunkt, medan separata garderober betraktas som flyttbara.

Var och en av dessa regler fördyrar bostadsproduktionen och minskar antalet bostäder som kan produceras varje år enligt Ikano Bostads rapport.

– Det är inte säkert att det är fel på just dessa åtta regler, men det är mängden av reglerna som får stor effekt. Det här handlar inte om att vi vill göra samhället otillgängligt, men vi kan inte alltid göra större ytor. I dag skulle vi kunna lösa tillgänglighetsproblem på helt andra sätt, exempelvis med nya tekniska lösningar, säger Fredrik Anheim.

Han hoppas på att företagets utredning kan väcka en debatt som leder till en översyn av byggreglerna.

– Det finns en stor samhällsnytta med att kunna bygga tätare. Världen blir allt mer urbaniserad och det kommer att kräva att man bygger mer kompakt. Den ena biten i det är att man får fler bostäder per detaljplan, den andra är att man samtidigt gör ett mindre ekologiskt avtryck i och med att man bygger på mindre yta. Vi måste skapa möjlighet att bygga tätare städer, säger Fredrik Anheim.

Efterlyser forskning

Han önskar att byggkraven ska utgå mer från vilken funktion reglerna ska uppfylla.

– Att inte utgå så mycket från detaljerade mått utan se vad vi vill åstadkomma och hur vi löser det. Vi måste vara mer ödmjuka inför att behoven förändras och ha en flexibilitet för att klara av att möta det, säger Fredrik Anheim.

Det behövs också mer forskning inom området.

– Jag tror att vi står inför en stor förändring. Utvecklingen går oerhört mycket snabbare än vår process, säger han.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.