Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Regeringen föreslår lättnader i bygglovsprocessen

Publicerad: 6 februari 2014, 14:00

I sommar blir det tillåtet att bygga ett 25 kvadratmeter stort bostadshus utan bygglov. Det krävs dock att en anmälan görs till kommunen och att huset är ett komplement till ett existerande en- eller tvåbostadshus. Detta enligt en remiss som regeringen lämnar till Lagrådet.


Remissen ”Nya åtgärder som kan genomföras utan krav på bygglov” innehåller flera förslag på lättnader för den enskilde bostadsägaren som vill bygga på sin tomt.

Enligt remissen ska det från och med den 2 juli det bli tillåtet uppföra ett så kallat komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter, bygga en tillbyggnad på högst 15 kvadratmeter, bygga upp till två takkupor samt inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus utan bygglov.

Sveriges Byggindustrier välkomnar förslaget.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.