söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Regeringen vill förenkla tillfälliga bygglov

Publicerad: 4 november 2016, 10:46

Bostadsminister Peter Eriksson (MP). Foto: Fredrik Hjerling

I mitten av oktober rapporterade Byggindustrin om ett oklart rättsläge kring tillfälliga bygglov som satt stopp för flera modulhusprojekt. Nu har en arbetsgrupp på regeringskansliet tagit fram en promemoria med förslag om förenklade regler för flyttbara bostäder som ska träda i kraft den 1 juli 2017.

Ämnen i artikeln:

modulhusBoverkets byggreglerbyggreglerPBFPBLplan- och bygglagenbygglovtillfälliga bygglov

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Syftet med regelförenklingen är enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) att lösa akut bostadsbrist på kort sikt i situationer där behovet inte kan tillgodoses genom ordinarie planprocesser.

– Det byggs mer än vad det gjorts på flera decennier, men trots det finns det akut bostadsbrist i många kommuner. Förslaget möter kommunernas behov av att kunna tillgodose det akuta bostadsbehovet med hjälp av tillfälliga bostäder. Det ska inte ersätta permanent bebyggelse, säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Promemorian föreslår att plan- och bygglagen, PBL, ändras så att det går snabbare och blir enklare att få tillfälliga bygglov för till exempel bostäder. Enligt förslaget är den enda bedömning som ska göras huruvida bostäderna är flyttbara eller ej. I dag kräver lagen bland annat också att behovet – av till exempel bostäder – ska vara tillfälligt.

Ett företag som drabbats hårt av det oklara rättsläget kring tillfälliga bygglov som råder för tillfället är Prime Living. De fick till exempel demontera 120 inflyttningsklara studentlägenheter i Göteborg på grund av oklarheter kring bygglovet.

Läs mer: Dom lägger död hand över modulhus.

Promemorian är nu ute på remiss till och med den 31 december 2016. Förslaget är att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli 2017, och upphöra att gälla den 1 juli 2023.

Relaterade artiklar

Lagrådsremiss om tillfälliga bygglov

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev