tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Regeringen vill lätta på byggkraven för studentbostäder

Publicerad: 17 mars 2023, 08:57

Till vänster Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen. Till höger byggnation av studentbostäder i Stockholm.

Boverket har fått i uppdrag att föreslå lättnader på byggkraven för studentbostäder. Det välkomnas av branschorganisationen Studentbostadsföretagen som tror att det kan ge fler och billigare bostäder i segmentet.

Ämnen i artikeln:

SvepetBoverketAndreas CarlsonbostadsbyggandebostadsutvecklingBoverkets byggreglerbyggregler

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det är regeringen som har gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på "betydande lättnader" på byggkraven för studentbostäder. Syftet är att minska kostnaderna för uppförande genom att exempelvis sänka kraven på handikappanpassning och buller.

– Det behövs fler studentbostäder och regeringen vill göra det enklare och billigare att bygga efter studenters behov, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en kommentar.

Läs också: Lista: Alla nya byggprojekt i Stockholm

I uppdraget till Boverket ingår att myndigheten ska samverka med studentorganisationer, bygg- och fastighetsföretag, organisationer och myndigheter. Branschorganisationen Studentbostadsföretagen, som länge drivit frågan, välkomnar i ett pressmeddelande regeringens initiativ.

– För att skapa fler, billigare och bättre studentbostäder behöver regelverken anpassas. Byggkraven är en viktig del och jag är glad att regeringen nu ber Boverket om konkreta förslag på lättnader inom till exempel buller och tillgänglighet, säger Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen, i en kommentar.

Uppdraget ska redovisas till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet senast den 30 april 2024.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev