Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Riksdagen sa ja till ändrade plan- och byggregler

Publicerad: 6 mars 2008, 13:36

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Ändringarna är ett första steg i arbetet med att förenkla och förtydliga reglerna för att underlätta planerings- och byggprocessen för alla berörda. Samtidigt fortsätter PBL-utredandet och ytterligare förslag ska komma i vår.


Den nya lagen från årsskiftet ska bland annat  ta hänsyn till ekonomiska aspekter av hållbar utveckling och risker för översvämning och erosions vid planering av bebyggelse.

Reglerna om ändring av översiktsplan ska förtydligas. Bland annat införs en möjlighet att bestämma att bygglov får ges för viss markanvändning med förbehållet att en förekommande markförorening tagits bort redan i detaljplanen.

Andra förändringar är att den så kallade Friggeboden får bli större - upp till 15 kvadratmeter och får uppföras utan bygglov. I dag får friggeboden vara max tio kvadratmeter.

Förutsättningarna för tidsbegränsade bygglov förtydligas. Dessutom blir det möjligt att under vissa förutsättningar upprepa en byggnadsåtgärd årligen utan någon ny bygglovsansökan.

Andra förslag är att sanktionsavgifterna om man bryter mot bestämmelserna höjs och att miljöorganisationer ska kunna överklaga vissa beslut om detaljplaner.
Lagändringarna ska börja gälla den 1 januari 2008.
Men PBL utreds vidare. Lagen ska göras ännu enklare och tydligare och dessutom görs en översyn av instansordningen och vem som har rätt att överklaga.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.