Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Sahlin lovar riva upp Lavallagen

Publicerad: 4 juni 2010, 14:05

Oppositionsledaren Mona Sahlin lovade att avskaffa Lavallagen och att göra svenska kollektivavtal och den svenska modellen obligatorisk för alla utländska byggföretag i Sverige när hon talade inför Byggnads 15:e kongress på fredagen.


Sahlin sade inför livligt applåderande kongressdeltagare att det blir de första besluten av en av socialdemokraterna ledd regering med henne som statsminister. Sverige kommer även att ratificiera en konvention som gör det möjligt för statliga och kommunala upphandlare att skriva in som upphandlingsvillkor att svenska kollektivsavtal ska tillämpas i alla offentliga upphandlingar.

En rödgrön regering kommer också göra det förbjudet att använda sig av bemanningsföretag om det finns avskedade arbetstagare med företrädesrätt till återanställning.

En rödgrön regering kommer också att avskaffa rutavdraget och i stället utöka omfattningen av rotavdragen, bland annat för att göra dem till en del av en energisatsning.

Mona Sahlin betonade vikten av en fackligt-politisk samverkan. Den är en förutsättning för att de rödgröna ska vinna valet i september, sade hon till kongressen. Hans Tilly, Byggnads ordförande, gav Mona Sahlin en check på en miljon kronor som ett bidrag till valarbetet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.