måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Saneringstvisten avgjord: Oscar utan pengar – får i stället betala miljonbelopp

Publicerad: 11 oktober 2022, 10:16

Målgång för saneringstvisten i Hjorthagen. Oscar Engelbert (bilden) stämde 2020 Stockholms stad för att inte ha sanerat marken, i tillräckligt hög omfattning, innan OP skulle tillträda.

Foto: TT

Under tisdagsförmiddagen kom domen i saneringstvisten mellan Oscar Engelbert och Stockholms stad, avseende marken med Gasklocka 3 och 4. Oscar Properties, som har stämt staden på 482 miljoner kronor, får enligt tingsrättens beslut inga pengar alls.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

Tingsrätten går på Stockholms stads linje – det vill säga parternas avtal enligt kontraktet gäller. Därmed får Oscar Properties skadeståndskrav inget gehör.

– Vi har hela tiden varit trygga med vad parterna har avtalat, säger stadsadvokat Gustaf Swedlund till Fastighetsnytt.

– Det är jättetråkigt att vi hamnar i domstol med våra leverantörer eller byggherrar men vi är ändå så klart nöjda med att tingsrätten har gjort samma tolkning som vi har gjort, fortsätter Swedlund.

Läs även: Efter konkurserna: Flera miljonstämningar mot Erlandssons moderbolag

OP får enligt domen däremot betala rättegångskostnaderna om 2,3 miljoner kronor.

Som utgångspunkt kan det naturligtvis inte komma i fråga att i efterhand övervältra utrednings- och projekteringskostnaderna på kommunen efter att exploateringsavtalet hävts på befogade grunder, skriver tingsrätten i domen.

Vidare står det att den vinning som kommunen eventuellt kan ha gjort, då Oscar har varit med och bland annat drivit detaljplanen, inte kan bedömas tillföra kommunen något ekonomiskt värde.

Säkert [har det] till viss del underlättat för en ny köpare av fastigheten (Obos, reds anmärkning) men något ekonomiskt värde bedöms inte ha tillförts kommunen.

Under slutförhandlingarna i Stockholms tingsrätt, i slutet av september, pekade Oscar Engelberts advokat P-G Jönsson på lagboken och vad miljöbalken säger om att anmäla miljöförhållandena på mark som ska avträdas. Han hänvisade även till köplagen.

Läs mer: Peab köper Primus av Oscar Properties: ”Det har varit en snabb process” 

Stockholms stads advokat, Gustaf Swedlund, framhöll i sin tur kontraktet mellan OP och staden – som sa att saneringen av marken skulle göras klar så fort fastighetsbolaget betalade de 600 miljoner kronor, som var överenskommet, och därefter tillträdde fastigheten.

Fastighetsnytt har sökt Oscar Engelbert för en kommentar.

Bakgrund: Oscar vs staden

• I november 2019 hävde Stockholms stad avtalet med Oscar Properties avseende Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden då OP inte hade betalt de 600 miljoner som staden krävt för marken vid projektet i Hjorthagen.

• OP replikerade inom kort i ett pressmeddelande där man menade att staden inte slutfört de miljöåtgärder på marken som bolaget krävt för att affären ska gå igenom.

• Hösten 2020 stämde Oscar Staden på 182 miljoner, en ersättning för de pengar OP investerat i projektet. En summa som senare ökade till 1 miljard. För att återigen ha justerats ned till nuvarande nivå om 482 miljoner kronor.

• Tisdagen den 11 oktober meddelade Stockholms tingsrätt domen.

Philip Wallin

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev