Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Sjuka hus ger långvariga hälsoproblem

Publicerad: 16 december 2008, 09:02

De som blir sjuka av att bo eller vistas i ett hus med sjuka hus-problematik riskerar att bli sjuka länge. Det framgår av den första svenska undersökningen av långtidseffekter av sjuka hus-syndrom.


– Jag tycker det är jätteviktigt att söka vård tidigt. För att då har vi mycket större chans att göra patienten frisk, säger läkaren Berit Edvardsson till Sveriges Radios Ekot. Hon är specialist i allmänmedicin och en av forskarna bakom studien.

Forskargruppen vid Umeå universitet har följt upp 189 patienter med Sjuka hus-syndrom och som fick behandling vid Norrlands Universitetssjukhus mellan åren 1986 och 1998.

Patienterna har alla blivit sjuka på sina arbetsplatser och det har rapporterats problem med inomhusmiljön, som fuktskador eller dålig ventilation. Sju år senare var nästan hälften av patienterna i studien fortfarande så dåliga att de var helt eller delvis sjukskrivna.

Sjuka hus syndrom är den sammanfattande beskrivning av de hälsoproblem som skapas av att människor bor eller på annat sätt vistas i hus där halterna av vissa biologiska eller kemiska ämnen blivit hög.

Dessa kan till exempel skapas genom tillväxt av mögel eller bakterier i fuktskadat byggmaterial. Eller genom kemisk nedbrytning av lim under plastmattor som limmats på betong som inte är tillräckligt torr.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.