lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Skanska skärper kraven för ökad säkerhet

Publicerad: 12 februari 2010, 11:10

Skanska har en vision om noll arbetsplatsolyckor. Nu skärps nu bland annat kraven på den personliga säkerhetsutrustningen.

Ämnen i artikeln:

Boverkets byggreglerbyggregler

De nya reglerna ska leda till att förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna, förebygga olyckor och bidra till att uppnå Skanskas vision om skadefria arbetsplatser med målet om noll arbetsplatsolyckor bland anställda, underentreprenörer och allmänhet.

– Det är fullständigt oacceptabelt att människor i vår bransch riskerar sina liv och sin hälsa när de utför sitt dagliga arbete. Att arbeta på en arbetsplats som är säker är allas rättighet. Arbetsmiljö är Skanskas högsta prioritet, säger Ulrika Dolietis, arbetsmiljöchef, Skanska Sverige, i ett pressmeddelande.

Ögon- och hanteringsskador är två av de vanligaste skadeorsakerna inom Skanska Sverige och många av dessa skador kan förebyggas relativt enkelt. I Storbritannien införde Skanska krav på skyddsglasögon och handskar 2005 och sedan dess har deras ögon- och handskador minskat drastiskt med 73 procent. Och nu införs ett obligatoriskt krav på användning av skyddsglasögon och handskar på alla Skanskas bygg- och anläggningsplatser samt på fasta produktionsanläggningar.

Utökade regler och arbetssätt är enbart en del i att förbättra säkerheten på arbetsplatserna. Skanska ser det som lika viktigt att förändra säkerhetsklimatet. Därför besöker Skanskas ledning arbetsplatserna regelbundet och visar sitt engagemang i frågan.

Skanska har även förändrat sättet att mäta arbetsmiljöarbetet, liksom hur ofta och vad som mäts. Tidigare mättes bara olyckor, nu mäts även tillbud och dessa följs upp med proaktiva åtgärder. Inom andra områden har Skanska sett att det som mäts och följs upp förbättras snabbare. Dessutom hjälper det Skanska att sprida kunskap och lärdomar.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev