Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Skarp kritik mot Boverkets rapport

Publicerad: 29 januari 2015, 13:32

Intresseföreningen SFFE, Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, är kritisk till Boverkets rapport om individuell mätning av värme och varmvatten som kom i november 2014. Rapporten innehåller felaktiga beräkningar och antaganden, skriver föreningen i ett remissvar.


Ämnen i artikeln:

BoverketenergieffektiviseringEUSFFE

I rapporten slår Boverket fast att det inte är kostnadseffektivt med individuell mätning av värme och varmvatten. Därmed kan Sverige bli undantaget från det krav på individuell mätning som finns i Energieffektiviseringsdirektivet från EU.

Många, däribland Sveriges Byggindustrier och Sabo, välkomnade Boverkets slutsatser. Men SFFE kritiserar rapporten i tre punkter. Den första är att Boverket bara undersökt en av de tre mätmetoder som finns specificerade i Energieffektiviseringsdirektivet.

Den andra är att Boverket inte fullt ut tar hänsyn till de energibesparingar som kommer av ändrade beteendemönster hos dem som får individuell mätning. Boverket räknar med besparingar på 8 procent, medan SFFE menar att erfarenheter från andra länder visar på besparingar kring 20 procent.

Det tredje är att Boverket räknat med installationskostnader för individuell mätning som ligger tio gånger högre än SFFE:s uppskattningar.

– Rapporten innehåller flera beräkningar och antaganden som är direkt felaktiga, som sedan ligger till grund för Boverkets slutsatser. Om Sverige väljer att fortsätta implementeringen av Energieffektiviseringsdirektivet enligt förslagen i Boverkets rapport kommer det att resultera i att Sverige bryter mot direktivets målsättningar, säger Joakim Pålsson, ordförande för SFFE.

Relaterade artiklar

Energimätning ingen bra affär enligt Boverket

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.