Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Byggregler

Skärpta byggregler får fuktföretag att växa

Publicerad: 26 Juni 2008, 09:25

Boverkets skärpta byggregler för fuktsäkert byggande ger klirr i kassan för företaget Tollco i uppländska Knivsta. Intresset för bolagets produkt som fuktsäkrar kök ökar nu kraftigt. På ett år har företagets omsättning fördubblats.


Det är en oansenlig men användbar produkt som just nu gör företaget Tollco framgångsrikt. Tråg av plast att ställa diskmaskinen, kylskåpet eller frysen på, så att vatten inte tar sig ner i golv och väggar om maskinen läcker.

– Var fjärde vattenskada finns i köket, säger Torbjörn Lindén, som tog fram den första prototypen och fortfarande är knuten till företaget trots att han nu är pensionär.

Läckageskydden är tillverkade i genomskinlig formsprutad polypropen. De finns i olika standardstorlekar och läggs helt enkelt på golvet där till exempel diskmaskinen ska placeras.

Tollco tillverkar även skydden i grå polypropen som monteras i botten av skåpet under diskbänken, om rörgenomföringar läcker.

– Från år 2006 till 2007 ökade vår omsättning från 8 miljoner kronor till 15 miljoner, säger Clas Olsson, företagsutvecklare på Tollco.

Det innebär att företaget redan vuxit ur sina lokaler, trots att de flyttade dit i januari i år. Bolaget har idag totalt åtta anställda, men tänker inte i första hand nyanställa. Istället funderar man på att investera i en robotlinje som plockar trågen ur stansen, etiketterar dem, sätter på den självhäftande tejpen och sedan travar trågen.

– Det är svårt att hitta människor som vill och klarar av det monotona arbetet att producera 700 000 underlägg per år, vilket är målet för år 2009, säger Clas Olsson.

Bakom framgången finns en ökande medvetenhet om fuktproblemen i bygg- och fastighetsbranschen. Och nya tydligare byggregler från Boverket. Sedan 2007 finns det en tydlig formulering i BBR om att byggnader ”ska utformas så att fukt inte orsakar skador som kan påverka människors hälsa”.

Det har gjort avtryck i Försäkringsbolagens hantering av vattenskador. Bolagen blir allt hårdare på att all nybyggnation och ombyggnation ska utföras säkert och fackmannamässigt. Annars kan fastighetsägaren eller bostadsrättsinnehavaren själv få betala för hela renoveringen efter en vattenskada.

– Det vanligaste är fortfarande att man inte lägger in ett läckageskydd när vitvarorna installeras i nybyggda hus eller vid ombyggnad. Men nu börjar användningen av sådana här säkerhetsartiklar bli allt vanligare, säger Clas Olsson.

Det är de mindre läckorna som är mest förändiska. De märks sällan och kan i månad efter månad leda ner stora mängder vatten i huskonstruktionen. När skadan väl upptäcks kan den vara omfattande och dyr att åtgärda.

Fukten kan även ha satt igång mögeltillväxt i trämaterial eller kemisk nedbrytning i syntetiska material. Svampsporer och ämnen som bildas vid nedbrytningen kan då ge känsliga personer allergiska besvär, nästäppa eller astma. Och en stor och växande andel av befolkningen är idag överkänsliga.

Tollco är fortfarande den största svenska tillverkaren av den här typen av förebyggande läckageskydd. Konkurrerande tillverkning finns ibland annat Danmark.

Men Tollcos produkter är patent- och mönsterskyddade. Bolaget har också jobbat upp samarbeten med vitvaruföretag, kökstillverkare, installatörer och försäkringsbolag. Bland företagen finns Ikea, Whirlpool, Electrolux och Folksam.

Ragnsells är en annan viktig kund. Bolaget sysslar inte bara med återvinning av avfall utan spolar även avlopp och byter vattenlås. I samband med detta lägger Ragnsells även in Tollcos diskbänksinsats, som är konstruerad så att den kan vikas och skäras till för olika bredd och djup.

I år börjar även stockholmsföretaget Johnny Byggare att lägga in diskbänksinsatsen. Och fler har visat intresse, enligt Clas Olsson.

Han jobbade tidigare som konsult inom ledarskap och företagsutveckling. Då kunde han ringa 500 samtal, träffa 20 chefer och till slut få in ett eller två uppdrag.

– När jag började på Tollco ringde jag fem samtal och fick in fem order. Sen vågade jag inte ringa några fler samtal på ett tag, vi måste ju hinna tillverka sakerna också, säger Clas Olsson och skrattar.

NICLAS KÖHLER

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.