Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Släpp in brandingenjören i modellen

Publicerad: 19 februari 2018, 05:00

Johan Norén, Briab, berättade om SBUF-projektet ”Brandskyddsprojektering i BIM-miljö”. Viktor Broberg, vd för arbetsmiljöföretaget Buildsafe, berättade hur digitala arbetsmiljöverktyg kan säkerställa att rätt information når rätt personer i byggprocessen.

Foto: Anders Siljevall

Säkerhet var temat under årets första frukostseminarium med BIM Alliance. Brandskydd är en förbisedd faktor i arbetet med BIM-modeller, men ett SBUF-projekt tar nu fasta på detta och utvecklar arbetsprocesser för brandskyddstekniska krav i BIM.


När Johan Norén, affärsområdeschef för forskning och utveckling på brandskyddskonsulten Briab, blev involverad i den modellbaserade projekteringen av tunnelbanebygget i Stockholm 2016 slogs han av att brandskyddet tidigare inte hade involverats i processerna i BIM.

– Brandskydd kommer in i alla discipliner och därför var det skrämmande att vi inte är med på den här arenan, förklarade Johan Norén.

Efter att ha sonderat terrängen bland aktörer som Skanska och NCC fick Johan Norén positiv respons kring att se över hur brandskyddet kan komma in i BIM. Nästa steg blev att starta ett SBUF-projekt med syftet att utveckla arbetsprocesser för att inkludera brandskyddstekniska krav i BIM. Projektet ska också standardisera arbetsflödet. Detta ska öka förståelsen för brandskyddets funktion i byggprocessen och minska fel i produktionen och säkra ett bättre kommunikationsflöde inom projekteringsgruppen och till olika skeden av byggprocessen.

– Vi har gjort en litteraturstudie för att se vad som har gjorts ute i landet, men resultatet var magert. Vi intervjuade också personer i branschen för att ta del av deras behov och önskemål.

Efterlyser specifika krav

Branschrepresentanterna efterlyste mer specifika krav och att all information ska vara samlad och åtkomlig för att även fungera i förvaltningsfasen. Kvaliteten på informationen är viktig för att rätt information ska finnas på byggarbetsplatsen.

– Som det ser ut idag behöver vi jobba nära med er projektörer. Även om vi pratar om att jobba med gemensamma data är det inte en realitet. Arkitekten sitter i sin programvara, konstruktören i sin och så vidare. Det ger ett stort behov av kommunikation. Projektörerna får själva lägga in parametrarna och vi lägger in värdena, berättade Johan Norén.

I framtiden vill han i stället se en process där alla jobbar mot samma molnbaserade modell.

– På så vis kan vi som branschkunniga få in våra värden och krav så övriga vet vilken funktion de ska jobba mot.

SBUF-projektet ”Brandskyddsprojektering i BIM-miljö” kommer att redovisas i en rapport under februari.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.