Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

"Slopa hyresregleringen på ägarlägenheter"

Publicerad: 2 februari 2011, 08:59

BI:s Björn Wellhagen vill se fri hyressättning på ägarlägenheter för att skapa större utbud och rörlighet på bostadsmarknaden.


Det går trögt för produktionen av ägarlägenheter. Björn Wellhagen, ansvarig för husbyggnadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, vill att uthyrningen av ägarlägenheter frikopplas från hyresregleringen. Då, menar han, skulle det börja byggas fler ägarlägenheter.

Hushållen skulle få incitament för att investera och hyra ut och det skulle skapas flyttkedjor.

Upplåtelseformen ägarlägenheter infördes våren 2009 i Sverige, dock bara för nyproduktion. Men det har gått långsamt. Hittills har ungefär 400 ägarlägenheter byggstartat på den svenska marknaden.

Kreditgivare har varit tveksamma, bostadsbyggare har varit nöjda med efterfrågan på bostadsrätter och de svenska hushållen har dålig kunskap om den nya upplåtelseformen.

Kan du förklara hur en ökad produktion av ägarlägenheter skulle få fart på den tröga svenska bostadsmarknaden?
– Som det är i dag byggs det för lite bostäder i förhållande till efterfrågan. Vi måste kunna öka utbudet. Ägarlägenheter skulle kunna vara ett sätt för hushåll att investera för framtiden och kanske initialt hyra ut lägenheten. Det skulle vara ett alternativ till att spara i en fond. Problemet är att hyr man ut sin bostad i dag så går det knappt att få självkostnadspris, säger Björn Wellhagen.

Vad krävs för att produktionen av ägarlägenheter ska ta fart?
– Det behövs incitament och därför menar jag att uthyrningen måste frikopplas från hyresregleringen. På så sätt ökar vi utbudet och det vore bra för hela marknaden. Vi skulle få fart på flyttkedjor.

– En annan viktig sak är att öka kunskapen om upplåtelseformen ägandelägenheter. Vi lät undersökningsföretaget Novus undersöka hur allmänheten såg på den nya upplåtelseformen och det visade sig att endast fyra av tio hade hört talas om ägandelägenheter överhuvudtaget. Det är naturligtvis A och O att både konsumenter och bostadsproducenter känner till ägandelägenheter och förstår vad upplåtelseformen innebär.

– Faktum är att 5 procent av svenskarna enligt vår undersökning helst av allt vill bo i en ägarlägenhet, trots att kunskapen om upplåtelseformen är så låg. Det låter kanske inte så mycket, men det notsvarar ändå 270 000 lägenheter.

Kan du också tänka dig en mjukare beskattning av hyresintäkterna?
– Visst. I Norge har de skattefri uthyrning för halva bostaden. Det skulle underlätta ytterligare. En annan sak på den svenska marknaden är att det i dag krävs minst tre ägarlägenheter för att göra en fastighetsbildning. Här skulle man kunna tänka sig att det räckte med en lägenhet. Då skulle det exempelvis gå att bygga till små takvåningar på befintliga fastigheter.

Har du några bra utländska exempel på välfungerande bostadsmarknader?
– Norge är väl det exempel som jag känner till bäst och vi har säkert en hel del att lära därifrån. Den stora skillnaden är just att uthyrningen i Norge är fri och flyttar du till Oslo så finns det skapligt med objekt att hyra i olika prisnivåer.

Ser du några poäng med att skulle få omvandla till ägarlägenheter i det äldre, befintliga beståndet?
– Det finns säkert flera poäng med en mer blandad bebyggelse, men det skulle knappast bidra till ett tillskott av bostäder. Men det vore bra med ökade valmöjligheter beträffande upplåtelseformer.

Få svenskar känner till ägarlägenheter
Sveriges Byggindustrier lät för några månader sedan Novus Opinion göra en undersökning om allmänhetens inställning till ägarlägenheter. Det visar sig att endast fyra av tio har hört talas om upplåtelseformen ägarlägenhet.

Vid en eventuell flytt uppger tre av tio att de skulle vara intresserade av att flytta till en ägarlägenhet och en tredjedel skulle vara intresserade av att köpa och äga en ägarlägenhet.

En av tjugo skulle helst vilja bo i en ägarlägenhet, motsvarande ungefär 270 000 lägenheter.

Undersökningen utfördes av Novus i mitten av oktober och mätningen omfattar
1 000 intervjuer.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.