Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

"Slopa kravet på bygglov för vindkraft"

Publicerad: 12 februari 2009, 10:19

Slopa kravet på bygglov och detaljplan för större vindkraftverk. Det är nödvändigt för att utbyggnaden ska gå fortare, anser regeringen. Tusentals planerade vindkraftverk väntar idag på tillstånd i Sverige.


Kravet på bygglov och detaljplan kan slopas, samma frågor tas ändå upp när vindkraftverken miljöprövas. Det anser regeringen och betonar att Sverige blivit ett av de länder i Europa där utbyggnaden av vindkraft går långsammast.

– Från att Sverige var först av alla med att starta att bygga ut vindkraft så har vi blivit ett av de långsammaste länderna. Det är det vi nu vill göra något åt, säger Andreas Carlgren till Sveriges Radios Ekot.

Det är mer regel än undantag att de som bor intill ett planerat vindkraftverk överklagar bygglov och detaljplan. Det innebär att det kan ta lång tid, ibland tio år, innan vindsnurrorna är resta.

Med regeringens förslag blir det färre tillfällen då privatpersoner kan överklaga. Men regeringen föreslår dock att kommunfullmäktige i samband med miljöprövningen får möjlighet att säga nej till ett vindkraftverk. Och privatpersoner kan då framföra sina invändningar till fullmäktige.

– Idag kan man sätta upp stoppklossar i många olika steg. Nu kommer du inte att kunna sätta upp stoppklossar på samma sätt, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vindkraftsindustrin har redan idag planer på att bygga tusentals vindkraftverk. De 30 största vindkraftsbolagen har byggplaner som motsvarar 55 terawattimmar el om året, enligt en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort.

Det motsvarar mer än en tredjedel av elanvändningen i Sverige och nästan lika mycket som de 65 – 70 terawattimmar el som landets kärnkraftverk producerar.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.