Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Sociala krav på byggprodukter

Publicerad: 30 oktober 2015, 09:58

Jonny Hellman, vd på Byggvarubedömningen.

Foto: BVB

Nästa år blir det lättare för fastighetsägare och byggherrar att köpa byggmaterial som tagits fram utan att till exempel barnarbete eller dåliga arbetsförhållanden varit inblandat i produktionen. I början av 2016 kommer Byggvarubedömningens nya kriterier med etiska aspekter på byggprodukter.


Ämnen i artikeln:

barnarbeteByggvarubedömningen

– De ska vara en hjälp för att kontrollera att leverantören har rutiner för att jobba med de här frågorna, säger Jonny Hellman, vd på Byggvarubedömningen.

Allt fler fastighetsägare blir medlemmar i Byggvaru-bedömningen. De senaste tre åren har man gått från 20 till 39 medlemmar.

Det som 2006 startade som en tjänst för att hålla koll på kemiskt innehåll i byggvaror byggs nu ut mer och mer. Förutom kemiskt innehåll har man även infört livscykelkriterier, där man tittar på en produkts hållbarhet. Och 2016 införs en tredje kategori kriterier – sociala aspekter.

Bland annat barnarbete

Kriterierna kommer till exempel att omfatta hur leverantörerna arbetar med att hindra barnarbete och jobbar för goda sociala förhållanden i fabriken. Man kommer också försöka säkerställa att varan tagits fram utan korruption genom att leverantören till exempel har riktlinjer för att minimera mutor.

– Det är svårt att till 100 procent säkerställa att allt gått rätt till, men det är ett steg på väg att börja ställa sociala krav och följa upp dem, säger Jonny Hellman.

En nyhet är också att Byggvarubedömningen och Basta under våren inlett ett samarbete.

– Det innebär att vi ska samverka kring utvecklingen av kriterierna avseende kemiskt innehåll, så att de är lika i systemen och att vi undviker otydlighet mot aktörerna i branschen. Det ska vara tydligt vilka krav man ställer när det gäller kemiskt innehåll, säger Jonny Hellman.

Ska underlätta

Byggvarubedömningen har också under 2015 utvecklat en ny webbtjänst som ska underlätta för medlemmarna och andra som söker bland deras produkter.

– Det nya sök- och projektverktyget har nu genomgått en rejäl förändring och blivit mycket mer användarvänligt och fått bättre och fler sökfunktioner, säger Jonny Hellman.

Han önskar att alla fastighetsägare blir medlemmar.

– Branschen har i dag ett mycket större fokus på material, jämfört med tidigare, säger Jonny Hellman.

Byggvarubedömningen i korthet

■ Byggvarubedömningen, BVB, är en icke vinstdrivande ekonomisk förening bildad 2006 för att ta fram en standard för miljöbedömning av byggnadsverk och påverka produkt-utvecklingen mot en giftfri och god bebyggd miljö.
■ BVB har ett webbaserat sök- och projektverktyg där man även kan filtrera på olika certifieringssystem.
■ Produkter bedöms i systemet efter tre nivåer: Röd =”undvik”, gul = ”accepterad” och grön = ”rekommenderas”. Kemiskt innehåll och livscykelkriterier ligger till grund för klassificeringen.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.