Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byggregler

Solceller ska få monteras utan bygglov

Publicerad: 22 februari 2018, 12:01

I framtiden ska solceller kunna monteras utan bygglov så länge de följer byggnadens form.

Regeringen vill förändra regelsystemet för bygglov för att underlätta för solceller. I en lagrådsremiss föreslår man nu att det inte ska krävas bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare som följer en byggnads form.


Som ett led i regeringens pågående arbete med att förenkla regelsystemet för bygglov och därmed öka bostadsbyggandet, föreslår regeringen att det inte ska krävas bygglov för att på en byggnad inom ett detaljplanelagt område montera solceller och solfångare som följer byggnadens form.

– De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Men användningen i Sverige är fortfarande väldigt liten. Genom att vi tar bort bygglovet för solceller och solfångare avlastar vi byggnadsnämnderna samtidigt som vi också gör oss av med ett hinder för mer förnyelsebar energi i Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.